Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας στην πρώτη του συνέντευξη μιλάει για τις προτεραιότητες στη διαχείριση των δημόσιων επιχειρήσεων και προαναγγέλλει ενδελεχή έλεγχο σε όσες είναι ελλειμματικές και επιβαρύνουν τον φορολογούμενο

Συνέντευξη στον Αργύρη Παπαστάθη 

Τη μεταφορά της πρώτης ομάδας των μετοχών των ΔΕΚΟ από το Ελληνικό Δημόσιο στο Υπερταμείο ως τις 31 Δεκεμβρίου προαναγγέλλει μιλώντας στο «business stories» ο κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπως ονομάζεται επισήμως το Υπερταμείο, ξεκαθαρίζει ότι «οι ΔΕΚΟ δεν είναι προς πώληση, ούτε ο στόχος ήταν ή είναι να πουληθούν», προσθέτοντας ότι «από το νέο έτος βασική μέριμνα θα είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων και των υπέρογκων βαρών των φορολογούμενων πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να διαπιστωθεί η προέλευση των ελλειμμάτων» και προκρίνει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) «προκειμένου να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να φέρουμε τεχνογνωσία και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση». Σε πρώτη φάση, στα μερίδια του Ελληνικού Δημοσίου στις ΔΕΚΟ που θα περάσουν απευθείας στον έλεγχο της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτά της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της Αττικό Μετρό και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

– Εχει γίνει πολύς λόγος για τον ρόλο της ΕΕΣΥΠ όσον αφορά στη διοίκηση των ΔΕΚΟ. Σε τι ποσό ανέρχεται το σύνολο του ελλείμματος από τις ΔΕΚΟ;

Με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει ακόμα η μεταφορά των ΔΕΚΟ στην ΕΕΣΥΠ, θα ήταν πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση για το έλλειμμα. Είναι καλύτερα αυτό να συμβεί μετά την οριστική μεταβίβαση των συγκεκριμένων εταιρειών στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

– Πώς θα διασφαλίσετε την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους ώστε να μη δημιουργούν ελλείμματα και να εξυπηρετούν τους πολίτες;

Θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να διαπιστωθεί η προέλευση των ελλειμμάτων. Θα εξεταστεί κάθε ΔΕΚΟ ξεχωριστά, καθώς κάθε μία από τις δημόσιες επιχειρήσεις έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ο πραγματικός στόχος είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων, και επομένως των υπέρογκων βαρών των φορολογούμενων πολιτών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και, συνεκτιμώντας πάντα τα κοινωνικά κριτήρια, η διατήρηση της προσιτής τιμολογιακής πολιτικής.

– Θα προχωρήσετε σε πωλήσεις των ΔΕΚΟ που δεν θα μπορέσουν να γίνουν βιώσιμες;

Οι ΔΕΚΟ δεν είναι προς πώληση, ούτε ο στόχος ήταν ή είναι να πουληθούν. Οπως προανέφερα, ο στόχος για τις δημόσιες επιχειρήσεις είναι να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές στον κλάδο τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταρτιστούν επιχειρησιακά σχέδια, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει στην εξυγίανσή τους και εν τέλει σε θετικά καθαρά αποτελέσματα (κερδοφορία). Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένου να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να φέρουμε τεχνογνωσία και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. 

– Σε ποιες περιπτώσεις η ΕΕΣΥΠ θα αποφασίζει την ιδιωτικοποίηση μιας δημόσιας επιχείρησης και πώς θα γίνεται αυτή εφόσον όλα δείχνουν ότι δεν θα συσταθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ);

Οπως ήδη εξήγησα, δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων. Ιδιωτικοποιήσεις, και δη προγραμματισμένες, γίνονται μόνον από το ΤΑΙΠΕΔ. Αποστολή της ΕΕΣΥΠ είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία έτσι ώστε οι ΔΕΚΟ να λειτουργούν χωρίς ελλείμματα και με καλύτερο προϊόν ή υπηρεσίες για τον Ελληνα φορολογούμενο.

– Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο η ΕΔΗΣ δεν θα συσταθεί. Αλλάζει αυτή η εξέλιξη τον σχεδιασμό σας;

Σε ό,τι αφορά τη μη σύσταση της ΕΔΗΣ, δεν αλλάζει ο σχεδιασμός. Απλά, αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας, στόχος της οποίας είναι η καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων. Οι αλλαγές αφορούν οργανωτικές μεταβολές που θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να διευκολυνθεί η λειτουργία της ΕΕΣΥΠ από την επόμενη μέρα.

– Πότε αναμένεται να γίνει η μεταφορά των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στις επιχειρήσεις στην ΕΕΣΥΠ;

Η μεταφορά αναμένεται να γίνει στις 31 του μήνα, επομένως από το νέο έτος ξεκινάει για εμάς αυτή η σημαντική προσπάθεια. Φυσικά έχουμε ήδη ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία, αλλά έχουν βέβαια πολλά να γίνουν ακόμα.

– Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της ΕΕΣΥΠ από τη στιγμή που θα κατέχει τις συμμετοχές αυτές;

Προτεραιότητα της ΕΕΣΥΠ θα είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σταδιακά, θα πρέπει να τις δούμε όλες, αλλά είναι σίγουρο ότι το βάρος θα πέσει στις μεγαλύτερες και σε αυτές που σήμερα έχουν μεγάλα ελλείμματα ή δεν προσφέρουν την ποιότητα υπηρεσιών που αναμένει ο κόσμος.

– Ποια είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε αυτό το πολύπλοκο εγχείρημα;

Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε γενικά στην ΕΕΣΥΠ. Καταρχάς η εταιρεία έχει οργανωθεί και στελεχωθεί για να μπορέσει να υλοποιήσει την αποστολή της. Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν, χωρίς γραφεία, υποδομές, προσωπικό και με κάποια θέματα που ήταν υπό διαμόρφωση. Στο διάστημα αυτό οργανωθήκαμε, αξιολογήσαμε τα Δ.Σ. των θυγατρικών (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ), κάναμε τις απαραίτητες μεταβολές στις διοικήσεις τους και προχωρούμε μαζί τους στην υλοποίηση της αποστολής τους. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό που μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβάλουμε στον μέτοχο και εκεί αναλύουμε το πλάνο για κάθε θυγατρική χωριστά.

– Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος της ΕΕΣΥΠ;

Ο στόχος ενός προέδρου διοικητικού συμβουλίου είναι να συντονίζει το έργο του Δ.Σ. και των επιτροπών, να συνεργάζεται αγαστά με τα εκτελεστικά μέλη και την ανώτατη διοίκηση, να διασφαλίζει ότι λαμβάνονται σωστές αποφάσεις για κρίσιμα θέματα και, επίσης, ότι καταρτίζονται όλες οι εκθέσεις (οικονομικές, πεπραγμένων κ.λπ.), υποβάλλονται εγκαίρως και αναρτώνται στο Διαδίκτυο για πλήρη ενημέρωση των πολιτών. Αυτά ακριβώς προσπαθώ να κάνω.

– Ποιος είναι ο ρόλος του Δ.Σ. και ποιος του Εποπτικού Συμβουλίου;

Το Δ.Σ. αποφασίζει για όλα τα σημαντικά θέματα της εταιρείας και εγκρίνει εισηγήσεις είτε των εκτελεστικών μελών είτε των επιτροπών που έχει ορίσει, όπως είναι οι επιτροπές Εταιρικής Διακυβέρνησης, Ελέγχου και Επενδύσεων. Το Εποπτικό Συμβούλιο κάνει αυτό που ακριβώς λέει η ονομασία του: εποπτεύει την εργασία μας, μας δίνει μια γενικότερη κατεύθυνση και λειτουργεί στο πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου 4389.