Το πρόβλημα των ακριβών καυσίμων δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς αντίστοιχο κύμα ανατιμήσεων αντιμετωπίζουν κι άλλες χώρες. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ένα μεσαίου μεγέθους οικογενειακό αυτοκίνητο γεμίζει πλέον με τουλάχιστον 100 λίρες (116,95 ευρώ), το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Πιο συγκεκριμένα, ένα ρεζερβουάρ χωρητικότητας 55 λίτρων, χρειάζεται βενζίνη αξίας 100,27 στερλινών, καθώς η μέση τιμή στα βρετανικά πρατήρια ξεπερνάει το 1,82 λίρες ανά λίτρο (2,12 ευρώ), κάτι που μεταφράζεται σε 8,60 δολάρια ανά γαλόνι (1 λίτρο = 0,26 γαλόνι) 

Το κόστος για το αντίστοιχο γέμισμα ενός ντίζελ αυτοκινήτου κυμαίνεται στις 103,43 λίρες (120,96 ευρώ), δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται στην 1,88 λίρα ανά λίτρο. 

Η βρετανική ένωση αυτοκινήτων (RAC), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία, έκανε λόγο για μια «σκοτεινή ημέρα», καθώς οι οδηγοί βλέπουν τις τιμές να συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι. «Με τις τιμές των καυσίμων να καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ κάθε ημέρα, τα νοικοκυριά σ’ όλη τη χώρα βλέπουν το κόστος γεμίσματος ενός οικογενειακού οχήματος να φθάνει σε τριψήφια επίπεδα».  

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχέση με το 2022, η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη κατά 37% και η τιμή του πετρελαίου κατά 38%.  

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μια μείωση της τάξης των 0,05 λιρών (5 πένες) ανά λίτρο στη φορολογία του καυσίμου, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους για τους οδηγούς. Όμως, πολλοί ανησυχούν ότι η συγκεκριμένη βοήθεια επί της ουσίας ουδέποτε θα φθάσει στην τιμή της αντλίας, δεδομένων των συνεχών ανατιμήσεων.  

«Σίγουρα οδεύουμε προς το ορόσημο των 2 λίρων ανά λίτρο (2,33 ευρώ)» εκτίμησε ο  Gordon Balmer, επικεφαλής της Ένωσης Βενζινοπωλών, ο οποίος μίλησε σήμερα στο Sky News. 

Ακόμη κι έτσι, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει την ακριβότερη βενζίνη. Τον διόλου επαινετικό «τίτλο» κατέχει η Δανία, με την τιμή να φθάνει τις 2,05 λίρες (2,39 ευρώ). 

Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της RAC, ακολουθεί η Ελλάδα, ενώ στην τρίτη έπεται η Γερμανία. Το Ην. Βασίλειο, με τη σειρά του, συναντάται στην 4η θέση. 

Φυσικά, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επίπεδα του ΦΠΑ και οι επιπλέον φόροι συγκαταλέγονται στους παράγοντες διαφοροποίησης των τιμών ανά χώρα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αυτή τη στιγμή η μέση τιμής της βενζίνης στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 2,31 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιοχές φθάνει έως και τα 2,47 ευρώ ανά λίτρο.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ 11,3% για τον ετήσιο πληθωρισμό – Άλμα 12% στα τρόφιμα

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας 10% στα κτήρια του Δημοσίου (vid)

HSBC: Κορυφαία επιλογή η Eurobank στις αναδυόμενες αγορές