Τη δραστική βελτίωση της αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, η οποία καθρεφτίζεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, ανέδειξαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Επιτροπή Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρκους Φρέμπερ και οι διακεκριμένοι καθηγητές Οικονομικών Αλέξανδρος Κρητικός και Θοδωρής Πελαγίδης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε όχι μόνο να αντέξει στην πολυετή κρίση, αλλά και να κερδίσει τους τελευταίους μήνες την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών, είτε πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως η Blackstone, είτε για επενδυτές στην αγορά ομολόγων. Μάλιστα, η ψήφος αυτή είναι τόσο ισχυρή, ώστε, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, «σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι χαμηλότερο από του αντίστοιχου των ΗΠΑ και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Ιταλία. Προφανώς είναι ‘στρέβλωση’ των αγορών, αλλά δείχνει ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα οι επενδυτές».

Η χθεσινή εικόνα των αγορών επιβεβαιώνει την επισήμανση του κ. Γεωργιάδη για τη συμπεριφορά των επενδυτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως νησίδα σταθερότητας και ευκαιριών σε περίοδο τρικυμίας στις αγορές.

Παρότι η Société Générale χαρακτήρισε την Παρασκευή υπερβολικό τον μηδενισμό του spread, δηλαδή της διαφοράς απόδοσης, μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων και ρευστοποίησε τα κέρδη της στα 10ετή ομόλογα, συνιστώντας στους επενδυτές να πράξουν το ίδιο, η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων την Παρασκευή και χθες ήταν αντίστοιχη με εκείνη στα ομόλογα των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με απόδοση 1,356%, ξεπέρασε οριακά μόνο το αντίστοιχο ιταλικό, που έκλεισε στο 1,354%. Στα 5ετή ομόλογα το ελληνικό κινείται σταθερά χαμηλότερα από το ιταλικό (0,495%, έναντι 0,592%). Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους έχει μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, επιτρέποντας τουλάχιστον ισόποση μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ανέλυσε χθες το newmoney.gr.

Η μεγάλη ζήτηση για ελληνικό χρέος και ο μικρός όγκος διαθέσιμων κρατικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά οδηγούν στο παράδοξο φαινόμενο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα εκείνων της νούμερο 1 οικονομίας του πλανήτη, της αμερικανικής, και κοντά στα επίπεδα των κρατικών τίτλων της Ιταλίας, η οποία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, επωφελείται από την ποσοτική χαλάρωση (QE) και διαθέτει ανεπτυγμένη βιομηχανία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τόνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και την επίτευξη αναπτυξιακού άλματος ύψους 2,8% το 2020. «Είναι ρεαλιστικός στόχος. Υπάρχουν επενδύσεις που ξεκινούν, όπως το Ελληνικό, ενώ είναι πάρα πολύ θετικό μήνυμα ότι για πρώτη φορά έρχονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως η Blackstone», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας είναι από τα καλύτερα στην ευρωζώνη και η μακροσκοπική εικόνα του χρέους, παρά τον όγκο του, είναι πάρα πολύ καλή.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι το μοντέλο του Non-Dom που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, δηλαδή η μεταφορά φορολογικής κατοικίας πλουσίων επενδυτών στην Ελλάδα με κίνητρο την καταβολή ενός ελκυστικού εφάπαξ φόρου για το παγκόσμιο εισόδημά τους, έχει όλες τις προδιαγραφές να πετύχει στη χώρα μας, χάρη στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Με αφορμή τον τίτλο της χθεσινής εκδήλωσης, που ήταν «Σταθερά βήματα σε ασταθές έδαφος: Η Ελλάδα απέναντι σε εθνικές και διεθνείς προκλήσεις», ο κ. Γεωργιάδης έκλεισε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα. «Αν οι ροές φθάσουν σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς, η μετανάστευση θα είναι πρόβλημα για την οικονομία, αλλά ελπίζουμε να το αντιμετωπίσουμε και με τη βοήθεια της Ευρώπης», είπε. Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στο σημερινό σημείο χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων, οι οποίοι τη δάνεισαν με χαμηλά επιτόκια, ενώ ευχαρίστησε τους Γερμανούς πολιτικούς «για τις πολύ δύσκολες γι’ αυτούς πολιτικές αποφάσεις που πήραν», συμπληρώνοντας: «Έγιναν υπερβολές, κυρίως υφολογικού τύπου, αλλά αυτά συμβαίνουν μεταξύ φίλων».

Φρέμπερ: Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων περνά από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

«Παράθυρο» για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με «εισιτήριο» την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων άνοιξε μιλώντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή και του Ιδρύματος Hanns Seidel ο αντιπρόεδρος του γερμανικού ιδρύματος και συντονιστής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Επιτροπή Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρκους Φρέμπερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γερμανός ευρωβουλευτής ανέφερε μεν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τόνισε: «Η Ευρώπη είναι δούναι και λαβείν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων. Αυτό επιτρέπει μια διαφορετική αντιμετώπιση από τις Βρυξέλλες… Δεν υπάρχουν δόγματα στην Ευρώπη».

Ο κ. Φρέμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020. Χαρακτήρισε επίσης ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι η χώρα μας απέκτησε κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές «και δεν είχαμε αυτά που βιώνουμε π.χ. στην Ισπανία ή και στη Γερμανία, όπου χρειαστήκαμε 6 μήνες για να σχηματιστεί ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει μια σειρά προκλήσεων σε σχέση με την Τουρκία και ότι «το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα, όχι ελληνικό».
 
Κρητικός: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη 4%-5%»

Η αξιοποίηση της ορμής που, όπως είπε, είναι πλέον αισθητή στη χώρα μας, «μετά από δεκαετία πτώσης και αδράνειας», ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει στροφή προς την καινοτομία, είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ελλάδα, όπως ανέλυσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Potsdam και διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) Αλέξανδρος Κρητικός.

Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με ρυθμό 4%-5%. Τα καινοτόμα μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα τεράστιο δυναμικό στην Ελλάδα. Το κρίσιμο είναι σε ποιο βαθμό θα πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμιστικές διαδικασίες που χρειάζεται μακροπρόθεσμα η χώρα και κατά πόσο θα στραφούν προς την καινοτομία».

Επισημαίνοντας τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, ο διευθυντής ερευνών του DIW επικεντρώθηκε στον μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων, στο χαμηλό ποσοστό εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, στην «υπερ-ρύθμιση που κοστίζει σε χρόνο, χρήμα και νεύρα», στο ασταθές φορολογικό σύστημα, στην ανεπαρκή ψηφιοποίηση και στην «απουσία θεσμικής μνήμης», καθώς κάθε κυβέρνηση ακυρώνει βασικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης.

Πελαγίδης: «Χρειάζεται ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσιονομικών δαπανών»

Την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσιονομικών δαπανών ανέδειξε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Senior Fellow στο Brookings Institution, αναλύοντας παράλληλα τις ανισορροπίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εγχώρια οικονομία.

«Η νομισματική πολιτική δίνει λεφτά και ανακυκλώνονται μέσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίος όμως χρειάζεται re-engineering, γιατί τα λεφτά δεν φθάνουν στο 60% και πλέον του πληθυσμού», τόνισε ο κ. Πελαγίδης. Αφού επισήμανε τις διεθνείς προκλήσεις του δημογραφικού, των εμπορικών εντάσεων και της χαμηλής ανάπτυξης, επικεντρώθηκε στη «συστημική ανασφάλεια που κάνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μην ξοδεύουν τα χρήματά τους».

Όπως εξήγησε, από το 2014-2015 και μετά –και ιδίως από το 2017 έως το 1ο εξάμηνο του 2019– εμφανίζεται και στην Ελλάδα μια νέα «νόσος»: η αδυναμία δαπάνης. «Ο πληθωρισμός πέφτει συνεχώς, γιατί φαίνεται να υστερεί εσχάτως η καταναλωτική δαπάνη. Η κατανάλωση των νοικοκυριών το 2014 ήταν 123,631 δισ. ευρώ και φέτος διαμορφώνεται στα 120,154 δισ. ευρώ. Η συνολική κατανάλωση από 165,07 δισ. ευρώ το 2014 διαμορφώνεται στα 159,977 δισ. ευρώ το 2019, παρότι την περίοδο αυτή το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5% περίπου».

Ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι το έλλειμμα επενδύσεων έφθασε τα 10 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2017 και συμπλήρωσε πως θα ήταν προτιμότερο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας να ήταν χαμηλότερο, αλλά να προέκυπτε από επενδύσεις και αύξηση της παραγωγικότητας. Επίσης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι το πραγματικό και το δυνητικό ΑΕΠ της χώρας μας, δηλαδή η ικανότητά της για μακροχρόνια, βιώσιμη και χωρίς πληθωρισμό οικονομική μεγέθυνση, τείνουν να συγκλίνουν, υποδηλώνοντας ότι τα περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, πολύ στενά.