Οικονομία

Γκεορκίεβα (ΔΝΤ): Αύξηση της φορολόγησης των πλούσιων για την αντιμετώπιση της ανισότητας

  • newsroom


Η επικεφαλής του ΔΝΤ επικαλείται έρευνα του Ταμείου σύμφωνα με την οποία η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλότερα εισοδήματα δεν θα έπλητταν την οικονομική ανάπτυξη

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στους πλουσιότερους προκειμένου να  αντιμετωπίσουν την ανισότητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Όπως μεταδίδει το CNBC σε ανάρτησή της στο blog του Ταμείου, η Κρισταλίνα Γεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, χαρακτήρισε την ανισότητα ως “μία από τις πιο περίπλοκες και ενοχλητικές προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία” κατά την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την εξουσία να επιφέρουν πραγματική αλλαγή, παρά τις πολιτικές δυσκολίες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ  πρότεινε στις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους και να εξετάσουν την προοδευτικά αυξανόμενη φορολογία.

“Η προοδευτικά αυξανόμενη φορολογία αποτελεί βασικό στοιχείο της αποτελεσματικής δημοσιονομικής πολιτικής”, ανέφερε. “Στην κορυφή της κατανομής του εισοδήματος, η έρευνά μας δείχνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές μπορούν να αυξηθούν χωρίς να θυσιαστεί η οικονομική ανάπτυξη”.

Το ΔΝΤ υπερασπίζεται από καιρό τις προοδευτικά αυξανόμενες φορολογικές πολιτικές, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα από τα τρία βασικά μέσα αντιμετώπισης της ανισότητας. Τα άλλα δύο είναι η αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων, που θα επέφερε την αύξηση της συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και η αναδιάρθρωση των πολιτικών για τις κοινωνικές δαπάνες, με τη  διάθεση κονδυλίων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της ανισότητας στον πλούτο.

Απόρρητο Απόρρητο