«Αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) την επόμενη εβδομάδα και θα παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το μηχανισμό στήριξης», εξηγεί η Goldman Sachs. «Παρόλο που η απότομη υποτίμηση του ευρώ, οι πρόσφατες ενέργειες των κεντρικών τραπεζών στο εξωτερικό και η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την έρευνα, υποδηλώνουν ότι μια κίνηση 50 μ.β. είναι πιθανή, πιστεύουμε ότι μια αύξηση κατά ένα 0,25% παραμένει πιθανή», εκτιμά ο οικονομολόγος της τράπεζας Sven Jari Stehn. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Συμβούλιο έχει καθοδηγήσει έντονα προς τις 25 μονάδες βάσης, οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αποδυναμωθεί και η ΕΚΤ ιστορικά πραγματοποιεί αυξήσεις κατά 70% ή και περισσότερο είναι προεξοφλημένες από την αγορά.

Το backstop είναι πιθανό να είναι απεριόριστο σε μέγεθος και να συνεπάγεται μακροοικονομικούς όρους, με ‘αποστείρωση’ των όποιων αγορών. Η GS αναμένει ότι η επιλεξιμότητα των ομολόγων θα συνδεθεί με το υφιστάμενο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας της ΕΕ, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν αβέβαιες. Ταυτόχρονα, το ποιοτικό κριτήριο για την ενεργοποίηση των αγορών στο πλαίσιο του εργαλείου, θα αντικατοπτρίζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων γύρω από τον ρυθμό αγοράς του PEPP. Ορισμένα ανοιχτά ερωτήματα παραμένουν και η ΕΚΤ ενδέχεται να μην δώσει όλες τις απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι το νέο εργαλείο θα είναι αποτελεσματικό στην παγίωση του κρατικού κινδύνου.

«Αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Σεπτεμβρίου την επόμενη εβδομάδα, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αύξηση εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού δεν βελτιωθούν, και θα διατηρήσει την προσδοκία για αύξηση 50 μ.β. το Σεπτέμβριο. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πιθανό να διατηρήσει τη δέσμευσή του για μια “σταδιακή αλλά σταθερή πορεία” σύσφιξης πέραν του Σεπτεμβρίου και εξακολουθούμε να αναμένουμε αύξηση 50 μ.β. τον Οκτώβριο πριν επιβραδυνθεί στις 25 μ.β. από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο κίνδυνος πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μετατοπίζει τον κίνδυνο για τον ρυθμό αύξησης προς τα κάτω πέραν των βραχυπρόθεσμων συνεδριάσεων», επισημαίνει ο Stehn.

Διαβάστε ακόμη

Gustav Magnar Witzøe: Ο πλουσιότερος 30άρης στον κόσμο- Η Salmar, το μόντελινγκ και η… καριέρα στο Instagram

Ο Σαρκοζί βλέπει Μητσοτάκη, ο Κούτρας αρχίζει μια νέα καριέρα, η Lamda ξεκινάει τον Πύργο τον Οκτώβριο και ο Σμετς νέα επένδυση

Littorea Limited: Μετά τις περιπέτειες η ώρα του σφυριού για το «φιλέτο» της Ύδρας (pics)