Οικονομία

Γονικές παροχές: Ενδεχόμενο για παράταση στις φθηνές μεταβιβάσεις

  • newsroom


Οι εφορίες, αν και έχουν ανεβάσει ταχύτητες, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο όλων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα

Λήγει ην προθεσμία  για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες για τους φορολογουμένους που κατάφεραν πριν από την εκπνοή του 2021 να υποβάλουν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή σε 8 εργάσιμες ημέρες. Ωστόσο, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση.

Βλέπουν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, δηλαδή να μην προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος του μήνα και να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και χρεώσεις.

Για τον λόγο αυτό, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών νέα παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Μαρτίου 2022 για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες και να υπογράψουν τα συμβόλαια για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης λόγω των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων από πολλές εφορίες, κυρίως της Αττικής.

Οι εφορίες, αν και έχουν ανεβάσει ταχύτητες, δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο όλων των δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, με αποτέλεσμα πολλά συμβόλαια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Την ίδια ώρα, συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ αναφέρουν ότι χιλιάδες βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, ενώ μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομιάς. Όσον αφορά δε την Ταυτότητα Κτιρίου, η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της είναι τεράστια (πλέον των τριών μηνών), καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων το περασμένο έτος. Εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια τους τελευταίους μήνες του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ, τον οποίο κατέβαλαν οι αγοραστές των ακινήτων.

Διαβάστε ακόμα:

«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα spam

O …αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα

e-ΕΦΚΑ: Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος – Η διαδικασία