Η καρδιά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς χτυπά για δεύτερη ημέρα στο Greek Investment Conference που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Τραπεζίτες, επιχειρηματίες, επικεφαλής και στελέχη εισηγμένων ομίλων που συμμετέχουν στο επενδυτικό φόρουμ ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα και συνεχίζουν σήμερα τις συναντήσεις και τα one-to-one meetings με αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων του Σίτυ.

Οι πληροφορίες από το Λονδίνο κάνουν λόγο για πάνω από 300 συνολικά προγραμματισμένες συναντήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου, ωστόσο πολλά ραντεβού πραγματοποιούνται και στα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του Σίτυ. Όπως κάθε φορά από όταν ξεκίνησε το roadshow τη μερίδα  του λέοντος των ραντεβού έχουν φυσικά οι τράπεζες και οι μεγάλες εταιρείες του FTSE-25.  Συνολικά εκπρόσωποι 37 ελληνικών εταιρειών βρέθηκαν στον Λονδίνο, ακόμη και εάν ορισμένες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποιο slot για συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές ή αναλυτές. Πάντως σε σχέση με πέρυσι τα ραντεβού είναι αυξημένα, κυρίως για εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Μεταξύ των ξένων επενδυτών που συμμετέχουν στο Greek Investment Conference περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Capital, Blackrock, Norges, Fidelity, Allianz/Pimco, Wellington, Fiera, GIC, RWC Pictet Asset Management, Sumitomo Mitsui Trust κ.ά.

Το σημαντικό, ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία είναι πως η Ελλάδα (ακόμη και στα χρόνια της κρίσης) δεν απώλεσε την επαφή της με τα μεγάλα ξένα χρηματιστηριακά κέντρα, πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια που έχει υλοποιήσει μια εντυπωσιακή μεταστροφή στην εικόνα και στην οικονομία της. Το μήνυμα αυτό έδωσε χθες  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα του στο London Conference Center στη Cabot Square του Canary Wharf, υπογράμμισε πως η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης, θέτοντας ως στόχο να διατηρηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που είναι σημαντικά υψηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Τράπεζες και ξένοι επενδυτές

Στο προσκήνιο της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου όμως, μετά τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου και τα πάνελ στα οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πέτρος Τζαννετάκης, Γιώργος Κούβαρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κων. Μαύρος (CEO ΔΕΗ Ανανεώσιμες) Μαθιός Ρήγας (Energean) και Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), έρχονται οι τράπεζες και τα ξένα funds.

Στη σημερινή ατζέντα ξεχωρίζει το τραπεζικό panel με συντονίστρια την Nida Iqbal Siddiqi, Head of EEMEA Banks Equity Research της  Morgan Stanley, στο οποίο συμμετέχουν οι κ.κ Βασίλης Ψάλτης CEO της Alpha Bank, Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, και Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο με την αποεπένδυση του ΤΧΣ και το deal της Alpha Bank με τη Unicredit, το placement της Εθνικής και έξοδο επίσης του Ταμείου από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και ενώ έπονται εξελίξεις στο ίδιο μέτωπο με την Τρ. Πειραιώς, έχουν δώσει νέα δυναμική στον κλάδο. Περαιτέρω οι ελληνικές τράπεζες αναδύονται εκ νέου ως επενδυτικό στόρυ στο Χ.Α. καθώς ενισχύουν την κερδοφορία τους, περιόρισαν αισθητά τους δείκτες των προβληματικών τους δανείων και βγήκαν στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις.

Στο δεύτερο πάνελ με τιτλο «Private Investing in Greece » που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 13.00 ώρα Λονδίνου συμμετέχουν τα στελέχη των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που διαθέτουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με συντονιστή τον Teodor Todorov, Co – Head of Financial Sponsors Investment Banking, EMEA της MS στο πάνελ θα παραβρεθούν οι Στέλιος Ηλίας (BC Partners), Σπύρος Σπυρόπουλος (Oaktree), Αννα Πλήκα (Macquarie) και Στέλιος Θεοδοσίου (HIG).

Πέραν των συζητήσεων, η ημέρα είναι γεμάτη, όπως αναφέρθηκε, συναντήσεις, με το επενδυτικό συνέδριο να ολοκληρώνεται αργά σήμερα το απόγευμα. Υπενθυμίζεται πως στο roadshow του Λονδίνο συμμετέχουν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, EYΔΑΠ, ΑustriaCard Holdings, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Ιντεάλ, Ιντρακατ, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, Optima Bank, Τρ. Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Γιάννης Λουμάκης (Uni Systems): Κοιτάμε την αγορά για ευκαιρίες εξαγορών σε 4 άξονες (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ