Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και των διεθνών διασυνδέσεων, τέθηκαν ως το κύριο ζητούμενο στο συνέδριο της Morgan Stanley και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο, παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

«Εάν δεν επενδύσουμε στην κατασκευή δικτύων και στην χωρητικότητά τους τότε η κατάσταση θα εκτροχιαστεί» δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος περιγράφοντας τις αδυναμίες και τα προβλήματα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Όπως σημείωσε, η ενεργειακή μετάβαση δεν επιλύεται αποκλειστικά με την κατασκευή περισσότερων ΑΠΕ. Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι το επιχείρημα αυτό αποτελεί ένα μύθο που έχει καταρριφθεί καθώς η χώρα μας έχει πλέον πολύ συχνά μηδενικές τιμές και αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι το μοντέλο του μέλλοντος πρέπει να βασίζεται σε ένα μείγμα ΑΠΕ και φυσικού αερίου και να εμπλουτίζεται σταδιακά και από άλλα πράσινα προϊόντα όπως το υδρογόνο και η βιομάζα. Ο επικεφαλής της Μυτιληναίος αναφέρθηκε επίσης σε δύο μεγάλους κινδύνους για την Ελλάδα και την ΕΕ. Ο ένας είναι το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης που οδηγεί σε μια στροφή σε αντισυστημικά κόμματα. Και το δεύτερο το υψηλό κόστος των ορυκτών καυσίμων που επηρεάζει και τις τιμές ηλεκτρισμού με σοβαρές επιπτώσεις στην βιομηχανική παραγωγή. Πρόσθεσε όμως ότι τα νούμερα δείχνουν ότι η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ θα ευνοήσει τη χώρα μας αλλά και την βιομηχανική παραγωγή.

Για το πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες  κ. Κωνσταντίνος Μαύρος. Το στέλεχος της θυγατρικής της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στις νέες τεχνολογίες στον κλάδο της ενέργειας, στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας και τις γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και στην σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων. Ο κ. Μαύρος εκτίμησε ότι μέχρι το 2030 στην ΕΕ θα χρειαστεί να δαπανηθούν κεφάλαια  μισού τρισ ευρώ για την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων που όπως τόνισε είναι μια μεγάλη πρόκληση και για την Ελλάδα.

Για τα εμπόδια στις ΑΠΕ που κόβουν το δρόμο σε νέους παίκτες λόγω της συμφόρησης στα δίκτυα μίλησε ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat  κ. Aλέξανδρος Εξάρχου. Όπως τόνισε εξ αιτίας της υψηλής διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, ο ΑΔΜΗΕ τακτικά προχωρεί σε περικοπές της παραγωγής σε μέρες που δεν υπάρχει χωρητικότητα στο δίκτυο. Άρα, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει στόχος υψηλής προτεραιότητας η επέκταση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή του ενεργειακού πλεονάσματος στο εξωτερικό.

Επίσης, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) από ΑΠΕ που όπως τόνισε θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν ώστε να επιταχυνθεί η διείσδυση των εταιρικών PPA, κάνοντας έκκληση να καταργηθεί το πλαφόν στις χονδρικές τιμές ρεύματος από ΑΠΕ. Ο κ. Εξάρχου υπενθύμισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός δεν αποτελεί μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα συνολικά. Και συμπέρανε ότι θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα ώστε η προσφορά και η ζήτηση να καθορίσουν εν τέλει την τιμολόγηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, κ. Μαθιός Ρήγας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με τους εκπροσώπους των διεθνών funds και επενδυτικών οίκων υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στο ενεργειακό πάνελ της Morgan Stanley, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως δήλωσε, η Energean σήμερα καλύπτει πλέον περίπου το 50% της ζήτησης σε φυσικό αέριο στην αγορά του Ισραήλ, ενώ εξετάζει και τις προοπτικές εξαγωγών προς γειτονικές αγορές. Η χώρα μας, είπε μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη καθώς και, δυνητικά, σε παραγωγό φυσικού αερίου, εφόσον προχωρήσουν απρόσκοπτα τα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και δώσουν ανακαλύψεις. Όπως σημείωσε ο κ. Ρήγας, η ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και για την εξασφάλιση βιώσιμης, αξιόπιστης και προσιτής για τους καταναλωτές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τελικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Τα παρασκήνια του Λονδίνου με Σούνακ, το «άρπαγμα» Μητσοτάκη με τον Βορίδη, ποιοι πήραν τις δουλειές στα ψηφιακά και το θρίλερ του Βόλου

Κληρονομιές: Υποχρεωτικά όλες στο myPROPERTY

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ