Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Ελλάδα ήταν ένα σπορ για λίγους στα χρόνια της κρίσης.

Διασυνοριακές συνεργασίες με ιστορία χρόνων δοκιμάστηκαν: Οι εμπορικοί εταίροι των Ελλήνων – προμηθευτές ή πελάτες – διάβαζαν ειδησεογραφικούς τίτλους για την χρεοκοπημένη Ελλάδα και άρχισαν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους με Έλληνες. Το “ρίσκο χώρας” έπεφτε ως σκιά στις δικές τους επιχειρήσεις και τις δικές τους συναλλαγές. Παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι ξαφνικά άρχισαν να ζητούν προκαταβολές (αν ήταν προμηθευτές) και εγγυήσεις.

Το 2013 η Ελλάδα – μετά το PSΙ και την επιλεκτική χρεοκοπία – πέρασε σε ειδική κατηγορία στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς βγήκε από την ομάδα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου. Η πίστωση, το λιπαντικό πάνω στο οποίο βασίζεται το εμπόριο εδώ και χρόνια έγινε μη προσβάσιμη για τους έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Αυτός ο κύκλος κλείνει επίσημα στα τέλη Δεκεμβρίου:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την Ελλάδα στην λίστα με τις χώρες «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» (marketable risk).  Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών, που κλείνει ένα κύκλο που ξεκίνησε το 2013, όταν το ρίσκο της χώρας βάρυνε τις Ελληνικές επιχειρήσεις και δυσχέρανε τις συναλλαγές της με διεθνείς εμπορικούς εταίρους. Με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και των ελληνικών επιχειρήσεων οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως διαπραγματεύσιμους.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2020, επτά χρόνια μετά την έναρξη της δύσκολης περιόδου για εισαγωγείς και εξαγωγείς. Η επιφύλαξη με την οποία αντιμετώπιζαν οι πελάτες και οι προμηθευτές των ελληνικών εταιριών τις συναλλαγές τους με αυτές σήμαινε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έπρεπε να προπληρώνουν τους προμηθευτές τους, και να παρέχουν ισχυρές εγγυήσεις ώστε να είναι εξασφαλισμένοι οι ξένοι συνεργάτες τους.

Η απόφαση της Επιτροπής επικυρώνει την βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και το ρίσκο της χώρας. Οι εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων έχουν ήδη αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας και των επιχειρήσεων. Η Euler Hermes η μεγαλύτερη εταιρία ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών επιχειρήσεων φέτος από Β3 σε Β2,

«Το ρίσκο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι μειωμένο και το πολιτικό ρίσκο είναι επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα» είπε στο NM o Γιάννης Γκιώνης, εμπορικός διευθυντής της Euler Hermes στην Ελλάδα. «Το αξιόχρεο των ελληνικών εταιριών βελτιώνεται συνεχώς πράγμα, που βοηθάει στην παροχή πιστώσεων ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις εργασίες τους και ιδιαίτερα τις εξαγωγές”, είπε, θυμίζοντας ότι ο κανόνας στο διεθνές εμπόριο είναι η πίστωση και όχι οι προπληρωμές, και οι ελληνικές επιχειρήσεις επιστρέφουν σταδιακά στον κανόνα.

Ένδειξη για ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών

Τα αιτήματα για παροχή πιστωτικών ορίων σε ελληνικές εταιρίες αυξάνονται συνεχώς – το ίδιο και τα αιτήματα ελληνικών εταιριών για εταιρίες του εξωτερικού (δηλαδή για εξαγωγές) αναφέρει ο κ. Γκιώνης. «Ο ρυθμός των αιτημάτων είναι υψηλότερος από το ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών». Αυτό αποτελεί μια πρόδρομη ένδειξη ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών στο προσεχές διάστημα θα αυξηθεί περαιτέρω.

“Οι προοπτικές της χώρας είναι θετικές. – η ελληνική οικονομία ήταν η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη στην Ευρωζώνη το προηγούμενο διάστημα και οι ενδείξεις είναι οτι θα έχουμε σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια”. οι τελευταίες εξελίξεις κατατείνουν Από τη νέα χρονιά διασφαλίζεται πλήρως η δυνατότητα ασφάλισης των ελληνικών εξαγωγών από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές.