Οικονομία

Η Κωνσταντινίδης ανάδοχος για τον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας

  • newsroom


Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 24,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ - Ο μειοδότης πρόσφερε έκπτωση περίπου 32%

Eνα έργο – κλειδί για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί της Αίγινας προχωρά στην επόμενη φάση, αφού χθές ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές του διαγωνισμού για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης του νησιού με νερό της ΕΥΔΑΠ μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Σαλαμίνα. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, “για πρώτη φορά για την κατασκευή ενός έργου τέτοιου μεγέθους με τη μέθοδο μελέτη – κατασκευή προσφέρθηκαν τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Συγκεκριμένα ο προσωρινός μειοδότης ανακηρύχθηκε με προσφερόμενη έκπτωση περίπου 32%. Οι προσφορές για πρώτη φορά κινήθηκαν σε ποσοστά που υπερέβησαν το 20%”. Το έργο είναι αρχικού προϋπολογισμού 24,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε η Χ. Κωνσταντινίδης. Στη διαδικασία προσφορές υπέβαλαν επίσης οι ΑΚΤΩΡ, ΑΡΧΙΚΟΝ, ΑΑΓΗΣ-ΑΚΩΝ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό λύνεται το μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης του νησιού της Αίγινας με τον πιο σύγχρονο αλλά και με τον πιο οικονομικό τρόπο, με όρους διαφάνειας και με σημαντικό όφελος για το δημόσιο συμφέρον.

“Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε με πλήρη διαφάνεια και με τέτοιους όρους που επέτρεψαν ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Ουδείς εκ των 5 συμμετεχόντων απορρίφθηκε και δεν υπήρξε δυνατότητα πρόβλεψης του μειοδότη μέχρι το τελικό στάδιο, αυτό του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Η νομιμότητα και οι επιλογές της Περιφέρειας κρίθηκαν εξάλλου με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναμένεται ο προβλεπόμενος έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Το έργο είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα καθώς υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 14 χιλιομέτρων θα ποντιστεί σε βάθος έως και 95 μέτρων στον βυθό του Σαρωνικού. Πρόκειται δε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και θα έχει τρία χρόνια εγγύηση και λειτουργία από τον ανάδοχο. Το έργο αυτό θα εκτελεστεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.