Οικονομία

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Αύξηση των ωρών εργασίας για σχεδόν 4 στους 10 εργαζόμενους στην πανδημία

  • newsroom


Σε ποιους επαγγελματικούς κλάδους είναι εντονότερη η αύξηση του χρόνου εργασίας και πέραν του κανονικού ωραρίου

Πέραν του κανονικού ωραρίου εργάζεται το 37,1% των εργαζομένων, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ενώ σε κάποιους κλάδους το ποσοστό αυτό φτάνει στο 90%.

Όπως αναφέρεται από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η πανδημία συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση των ανισοτήτων, της ανεργίας και της επισφάλειας της εργασίας, καθώς και στον περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Το σταθερά μειωμένο επίπεδο απασχόλησης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση του χρόνου απασχόλησης. Οπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, το γ’ τρίμηνο 3,35 εκατ. άτομα εργάστηκαν παραπάνω ώρες εργασίας από το κανονικό ωράριο, εξ αυτών το 37,1% εργάστηκε περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Συνεπώς, η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης το γ’ τρίμηνο, καθώς και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το β’ τρίμηνο δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης αλλά κυρίως σε αύξηση του χρόνου εργασίας.

Οι κλάδοι στους οποίους το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερο είναι αυτοί της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, της μεταποίησης και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ., με το ποσοστό των ατόμων που εργάστηκαν περισσότερες ώρες να ξεπερνά το 90%.

Μπορεί τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας να είχε ανακάμψει στο επίπεδο του Ιανουαρίου (16,1%), όμως ο όγκος της απασχόλησης βρίσκεται σταθερά σε χαμηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ειδικότερα, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου η απασχόληση κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερη κατά 68.000 άτομα.

Ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται εξίσου μειωμένος, αλλά το μέγεθος αυτό αποκρύπτει τον αριθμό όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι καταγράφονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Το τελευταίο αυτό στοιχείο εξηγεί την αύξηση του πλήθους των οικονομικά μη ενεργών σε σχέση τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Διαβάστε ακόμη:

«Δώρο» η επιδότηση για πάγιες δαπάνες – Τα 4 κριτήρια και οι δικαιούχοι

Μυτιληναίος: Ανεκτέλεστο υπόλοιπο €1 δισ. σε κατασκευές και έργα ΑΠΕ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Οι πέντε υποχρεώσεις που έχουν οι δικαιούχοι

Απόρρητο Απόρρητο