Στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με τη «βουτιά« στη μετοχή της Credit Suisse και με φόντο την χρεοκοπία των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley και Signature, ο Νουριέλ Ρουμπινί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου χαρακτηρίζοντας «Ώρα Lehman» για την Ευρώπη την κρίση της Credit Suisse.

Ειδικότερα ο κ. Ρουμπινί ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί» δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε και την Ελλάδα.

Δείτε την ανάρτησή του:

«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «ώρα Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. «Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί». Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στις μεγαλύτερες τράπεζες, με την Credit Suisse να κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.  Yπενθυμίζεται ότι η παραδοχή της Credit Suisse για «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Νωρίτερα, στα ύψη εκτινάχθηκε το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Credit Suisse -γνωστό και ως CDS- εν μέσω των έντονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα της ελβετικής τράπεζας. 

Η αναταραχή προκλήθηκε μετά την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).    

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα