Οικονομία

Καββαθάς: Το 43% των επιχειρήσεων εστίασης δηλώνουν κίνδυνο λουκέτου

  • newsroom


H οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει αυτή τη στιγμή, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς - 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα

Είναι σαφές ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ΄όλα, αλλά ταυτόχρονα είναι σαφές ότι για να επιβιώσει ο άνθρωπος χρειάζεται και την οικονομία της χώρας, η οποία έχει καταρρεύσει αυτή τη στιγμή, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ δεινή θέση, η αγορά έχει χάσει περίπου 41 δις ευρώ μέσα στο 2020, έχει δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό χρέος της τάξεως των 31 δις εκατομμυρίων ευρώ και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν έχουμε ούτε τους πόρους για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε ως κράτος, αν η οικονομία δεν επανακινήσει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

Σημείωσε, πως θα μπορούσε να δουλέψει το λιανικό εμπόριο με click inside, με την απόσταση ενός πελάτη με τον άλλον ανά 25 τμ, που σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, προσθέτοντας πως το πρόβλημα δημιουργείται από τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους κι όχι από το λιανεμπόριο, καθώς δεν παρατηρήθηκαν κρούσματα στο λιανικό εμπόριο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικά οι επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδυσης έχουν χάσει το 50% του κύκλου των εργασιών τους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ φειδωλοί για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, προσθέτοντας ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, κάτι που όπως είπε σημαίνει περίπου 30.000 επιχειρήσεις στις 80.000 επιχειρήσεις.

Για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Καββαθάς, είπε πως αν δεν δοθεί η δυνατότητα της ρευστότητας από την πλευρά της πολιτείας με κεφάλαιο κίνησης, κάτι που έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση με επιστολή.

Πρόσθεσε, τέλος πως πολλά εστιατόρια δεν θα ανοίξουν, που σημαίνει ότι 150.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο κυριολεκτικά, όπως επεσήμανε,κάτι που σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει να πληρώνει και τα επιδόματα ανεργίας τους, λέγοντας πως το 43% των επιχειρήσεων δηλώνουν κίνδυνο λουκέτου. Η χώρα μας απασχολεί 453.000 εργαζόμενους και αυτοαπαασχολούμενους στην εστίαση,η οποία αποτελεί κλάδο που συμπαρασύρει πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, κάτι που αφορά σε πάνω από 1.000.000 εργαζόμενους.

Διαβάστε ακόμα

Ο «λευκός καπνός» για την Τράπεζα Πειραιώς, το «happy end» για τον Ολλανδό και τον Περιστέρη και το νέο story της Euromedica

Stoferno.gr: Η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Νέες συνεργασίες και επέκταση δικτύου δρομολογεί η Folli Follie

Απόρρητο Απόρρητο