Κι αν μιλάμε σήμερα για πληθωρισμό αξίζει να ανατρέξουμε σε παλιές εποχές, όπου οι Έλληνες ήταν αναγκασμένοι να δώσουν μια ολόκληρη περιουσία για να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί, λόγω υπερπληθωρισμού και απαξίωσης της δραχμής.

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1944 όταν κυκλοφόρησε στην κατοχική Ελλάδα το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, με την υπογραφή του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Η ουσιαστική αξία του ωστόσο, δεν είχε καμία σχέση με την ονομαστική, καθώς ήταν σχεδόν μηδαμινή: η σημερινή του αξία; με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, μόλις 10 λεπτά του ευρώ.

Το χαρτονόμισαμ των 100 δισ. δραχμών που κυκλοφόρησε το 1944 

Προηγουμένως, είχαν τυπωθεί χαρτονομίσματα των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων.

Το χαρτονόμισμα των 25 εκατομμυριών δραχμών 

Το χαρτονόμισμα των 5 εκατομμυρίων δραχμών

Το χαρτονόμισμα αποσύρθηκε από την αγορά λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του. Μετά τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, έγιναν δύο νομισματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σταθερό νόμισμα.

Η πρώτη έγινε τον Νοέμβριο του 1944 και η ισοτιμία της υποτιμημένης δραχμής ορίστηκε σε 50.000.000.000 παλιές δραχμές για κάθε 1 νέα δραχμή. Η δεύτερη μεταρρύθμιση σημειώθηκε μία δεκαετία αργότερα, το 1954, όταν η δραχμή αντικαταστάθηκε ξανά με μία νεότερη έκδοση, με αναλογία 1.000 δραχμές προς 1 νέα.

Διαβάστε ακόμη:

Ημι-επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου της 4ης κατηγορίας στο Χρηματιστήριο (pics)

Metaverse: Η Microsoft «κοντράρει» το Facebook μέσω του Teams – Τα επόμενα βήματα

ΔΕΗ: Η επιτυχία της ΑΜΚ αυξάνει και τις επενδύσεις