Η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αυξάνει το ύψος των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2022 – 2026. Το business plan που εγκρίθηκε στις παραμονές της αύξησης κεφαλαίου προέβλεπε επενδύσεις ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο αυτή ενώ το νέο business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών προχθές προβλέπει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια.

Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων. Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο business plan, πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55 %) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7 % σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4 % στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3 % στη λιανική. Γεωγραφικά το 85 % προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15 % (1,4 δισεκ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα.

Χρονικά, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ ξεκινά από εφέτος με 600 εκατ. ευρώ και κλιμακώνεται σε 1,2 δισ. Το 2022, 2,3 δισ. το 2023 και 2,5 δισ. το 2024 ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισεκ. ευρώ. Οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας καθώς οι εισαγωγές ρεύματος προβλέπεται να μειωθούν στο 10 % της αγοράς το 2026 έναντι 18 % το 2020.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. Η έκδοση από την πρώτη ημέρα υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 2 φορές, ενώ το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αν ληφθεί υπόψη ότι σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων είναι ήδη γνωστό ότι θα καλυφθεί από επενδυτές όπως η ΕΕΣΥΠ/ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, η CVC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών που άνοιξε το πρωί της 2ας Νοεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτό και στο κλείσιμο μέχρι και αύριο Πέμπτη 4 Νοεμβρίου όπου θα γίνει η κατανομή. Εφόσον όμως υπάρχει ήδη κάλυψη στα 9 ευρώ σημαίνει ότι σε αυτό το επίπεδο θα είναι και η τιμή διάθεσης.

To ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ και μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε τη 1η Νοεμβρίου, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Υπερταμείο θα συμμετάσχει αναλογικά στην αύξηση προκειμένου να διατηρήσει με την ολοκλήρωσή της συνολικά το 34,1% των μετοχών της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του θα διαμορφωθεί μεταξύ 23,2% και 23,8% των μετοχών. Αντίστοιχα η συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ που σήμερα είναι 17% θα υποχωρήσει μεταξύ 10,3% και 10,9%. Πέραν του αμερικανικού fund της CVC που θα αποκτήσει το 10%, το υπόλοιπο 26,2% θα  μοιραστούν οι άλλοι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και η EBRD, η οποία υπολογίζεται να συμμετάσχει στην αύξηση με κεφάλαια άνω των 75 εκατ ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Η Dory πιάνει λιμάνι, οι Μπάκοι το λιανοτούφεκο και τα πεντάστερα τη θέα της Ακρόπολης! 

Ημι-επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου της 4ης κατηγορίας μπαίνει στο Χρηματιστήριο (pics)

Mouzenidis Travel: Νέα δίμηνη παράταση της προστασίας από τους πιστωτές