Οι αποζημιώσεις για τα κουρέματα ενοικίων που έγιναν τον περασμένο μήνα αλλά και οι ουρές πληρωμών που εκκρεμούν για «κουρέματα» από τον περασμένο… Νοέμβριο(!) θα αρχίζουν να καταβάλλονται από το απόγευμα της Παρασκευής 28 Μαΐου και ανάλογα με την τράπεζα στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ανεβάσει στροφές καθώς από την μια ενεργοποιεί πλατφόρμες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, επιδότηση παγίων κ.ά. δαπανών και από την άλλη επιδιώκει αν κλείσει τις εκκρεμότητες της με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα:

Απρίλιος: Σήμερα θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις για τα “κουρέματα” (100% και 40%) που έγιναν στα ενοίκια τον περασμένο μήνα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Απριλίου που φθάνουν έως το 80% των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει με βάση τις δηλώσεις COVID του Μαρτίου. Ακολούθως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν να υποβάλουν- έως τις 15/6/2021- τις δηλώσεις COVID για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου. Όσοι δεν το κάνουν θα κληθούν να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις Απριλίου.

Ουρές Νοεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021: Σήμερα θα εξοφληθούν οι περίπου 1.500 ιδιοκτήτες ακινήτων που έλυσαν το πρόβλημα την καταχώρηση του τραπεζικού τους IBAΝ στο Taxisnet. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να αναζητά 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν δηλώσει στο Τaxisnet το τραπεζικό τους IBAN (ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καταχώρηση του) προκειμένου να τους καταβληθούν χρήματα. Τα προβλήματα με το ΙΒΑΝ ποικίλουν και η πληρωμή μπορεί να εμποδίζεται για διάφορους λογούς: είτε γιατί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο Τaxisnet ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν εμφανίζεται ως κύριος δικαιούχος, είτε ο λογαριασμός ήταν αδρανής κ.λπ.

Μάιος: Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά αλλά και για το λιανεμπόριο που άνοιξε εντός του Απριλίου. Tα μηδενικά ενοίκια ισχύουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές, οι παιδότοποι. Το μέτρο του “κουρέματος” δεν εφαρμόζεται αυτόν το μήνα, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες τους τελευταίους μήνες πλήρωναν ενοίκιο το οποίο ήταν «κουρεμένο» κατά 40%. Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή για ακόμη ένα μήνα θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Ιούνιος: Το «κούρεμα» κατά 40% των ενοίκων έναντι του 100% φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί και το επόμενο μήνα αλλά σε πολύ περιορισμένη ακτίνα δικαιούχων. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ισχύσει κούρεμα 40% στα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα συνεχίζουν λειτουργούν με περιοριστικά μέτρα π.χ. γυμναστήρια, χειμερινά σινεμά, κλειστοί – εσωτερικοί χώροι διασκέδασης και εστίασης κ.λπ. Το λιανεμπόριο θα εξαιρεθεί.

Τα σχέδια αυτά θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο προσεχές διάστημα, ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις κάπου μέσα στον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: 

Peter Thiel: Σε ποιο social media επενδύει ο δισεκατομμυριούχος πρώτος επενδυτής του Facebook;

Στάσσης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Ελλάκτωρ: Εντός Ιουλίου ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120,5 εκ. ευρώ