Δύο εκθέσεις-φωτιά θα αποκαλύψουν τις επόμενες εβδομάδες αν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2020, αλλά και την παγίδα που έστησε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της μισθωτής εργασίας και της απασχόλησης.

Η κυβέρνηση θέλει και θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχε δεσμευτεί, εξετάζοντας όμως και τα πραγματικά δεδομένα για όσα προκάλεσε το 2019 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ανακοίνωσε διπλάσια αύξηση απ’ όση εισηγήθηκαν η αρμόδια επιστημονική επιτροπή και άλλοι επιστημονικοί φορείς – ή και απ’ όση το ίδιο το υπουργείο Εργασίας διέρρεε τότε στο εσωτερικό και προς τους θεσμούς ότι θα δοθεί.

Η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεση για τις επιπτώσεις της αύξησης άμεσα, μέσα στον μήνα. Η δεύτερη έκθεση αναμένεται τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όταν γίνει και η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων με τα έως τότε επίσημα στοιχεία για τον πρώτο χρόνο, αφού η αύξηση του βασικού μισθού δόθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Προτού φανούν όμως τα αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να υψώσει τους τόνους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν θα δώσει φέτος αύξηση στον κατώτατο μισθό. Εως τώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις και τις αιτιάσεις ότι εγκατέλειψε το σχέδιο για αύξηση του κατώτατου μισθού – οι οποίες φτάνουν μέχρι και σε δυσοίωνες προβλέψεις ότι χάνει έσοδα και καταστρέφεται ο ΕΦΚΑ (καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός).

Η παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, πάντως, διαμηνύουν ότι θέλουν αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά θεωρούν σωστό αυτή να γίνεται ομαλά κάθε χρόνο και όχι απότομα κάθε δεύτερη ή τρίτη χρονιά, για να τις αντέχουν καλύτερα οι επιχειρήσεις που τις πληρώνουν, αλλά και να τις καρπώνονται νωρίτερα οι εργαζόμενοι. Εχουν θέσει μάλιστα ως επιπλέον κριτήριο να είναι η αύξηση του μισθού διπλάσια από την ανάπτυξη της οικονομίας, για να αυξάνεται περισσότερο ο νέος πλούτος που μοιράζεται στους φτωχότερους εργαζομένους.
Κλειδί στις αποφάσεις θεωρείται η Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων την οποία θα ορίσουν μέσα στον Ιανουάριο -όπως ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει- τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης. Αυτό έγινε άλλωστε και πέρυσι, όπως επίσης και η διαβούλευση, μελέτη και επεξεργασία των προτάσεων διάφορων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων (Τράπεζας της Ελλάδος, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΚΕΠΕ, ΟΜΕΔ, ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΒΕ).

Από όλους αυτούς, όμως, κανείς δεν ζήτησε πέρυσι να δοθούν αυξήσεις 11%, όπως τελικά δόθηκαν. Μόλις ένας φορέας είχε προτείνει διψήφιο ποσοστό, αλλά κάτω από 11%, ενώ οι περισσότεροι έκαναν λόγο για 5%-8%.
Αυτό που για πρώτη φορά θα γίνει φέτος -και ο νόμος επίσης προβλέπει- είναι ότι θα δημοσιοποιηθεί και θα συνεκτιμηθεί και έκθεση οικονομολόγων εμπειρογνωμόνων που θα αποτιμά τις συνέπειες που είχε στην αγορά εργασίας και την απασχόληση η αύξηση που ήδη δόθηκε στον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», από την έκθεση προκύπτει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έπληξε την απασχόληση. Θύματα ήταν οι άνεργοι που δεν βρήκαν δουλειές, αλλά και εργαζόμενοι για τους οποίους μπαίνουν σε κίνδυνο οι επόμενες αυξήσεις μισθών. Και αυτό γιατί η επιτροπή θα μετρήσει τα δεδομένα μετά την -εκτός κάθε οικονομικής λογικής και εισήγησης- αύξηση του κατώτατου μισθού, που δόθηκε πέρυσι.

Και αυτό γιατί κάθε ευρώ αύξησης στον κατώτατο μισθό επαυξάνει και άλλες μισθολογικές, ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις για χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια εργαζομένους (επιδόματα, εισφορές κ.λπ.). Επιβαρύνει όμως και παντελώς άσχετους από τη μισθωτή εργασία κλάδους ή οικονομικές οντότητες, όπως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αποκάλυψη των στοιχείων θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Αυτή η άσκηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο», λένε αρμόδιες πηγές και συμπληρώνουν: «Προφανώς και θέλουμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Και το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, αλλά με έναν τρόπο και έναν βηματισμό που θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει. Και η επιτροπή αυτό ακριβώς κάνει, να πει πόσο πρέπει να αυξηθεί το 2020 και το 2021 ο κατώτατος μισθός, ενσωματώνοντας και τις συνέπειες από την απότομη αύξηση 11% που προηγήθηκε».

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο θα έχουν υποβληθεί όλες οι εκθέσεις για να πάρει αποφάσεις η κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο. «Αν η έκθεση πιστοποιήσει ότι η αύξηση 11% δεν επιβάρυνε την απασχόληση και την αγορά, τότε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και το 2020», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Οι αυξήσεις θα ανακοινωθούν στο β’ τρίμηνο του έτους, αφού παραλάβουν την έκθεση από την Επιτροπή τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.