Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε πέρυσι η απασχόληση στην εγχώρια μεταποίηση με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε στη ΓΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), η μείωση στο σύνολο της μεταποίησης ήταν 0,1% ενώ στη βιομηχανία τροφίμων 2,3%.

Παρ’ όλα αυτά, όπως καταδεικνύει η έρευνα, η βιομηχανία τροφίμων παραμένει ο μεγαλύτερος πυλώνας της ελληνικής μεταποίησης συνολικά καθώς απασχολεί σήμερα σχεδόν 4 στους 10 εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση έφθασε το 2018 στο 37%, όταν το 2011 ήταν στο 28%.

Η άνοδος αυτή οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην ανθεκτικότητα του κλάδου την ώρα που ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην εγχώρια μεταποίηση μειώθηκε δραστικά απ’ την έναρξη της οικονομικής κρίσης ως το 2014. Ενδεικτικά, η πτώση του αριθμού των απασχολούμενων στο σύνολο της μεταποίησης της χώρας από το 2011 έως το 2014 καταγράφει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 23%, όταν η αντίστοιχη σωρευτική μεταβολή στα τρόφιμα και ποτά είναι κατά πολύ χαμηλότερη (-1%).

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ από το 2013 και μετά, η πτωτική τάση της απασχόλησης στα τρόφιμα και ποτά ανατρέπεται, με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να ξεπερνά το 3%. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το 2018, όταν και καταγράφηκε μείωση.

Από τους υποκλάδους των τροφίμων και ποτών το 2018, αρκετοί παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, η υψηλότερη άνοδος σημειώνεται στο κρέας, με εργατικό δυναμικό που αυξήθηκε κατά 21,4% το 2018, ξεπερνώντας τις 11 χιλ. εργαζομένων και στα ποτά (+29,9%).

Τα προϊόντα αρτοποιίας και αλευρώδη, ο υποκλάδος με τους περισσότερους εργαζόμενους (σχεδόν 50 χιλ. το 2018), καταγράφει πτώση της τάξης του 9,1% το 2018 σε σχέση με το 2017. Τα φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν πτώση της απασχόλησης κατά 12,8% το 2018, με 16,1 χιλ. εργαζόμενους, ενώ αύξηση του εργατικού δυναμικού σημειώνεται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (6,2%), με τον αριθμό των απασχολούμενων να αγγίζει τους 16,0 χιλ. εργαζομένους.

Πτωτική τάση στο εργατικό δυναμικό καταγράφεται και στις ζωοτροφές (-12%). Τέλος ο αριθμός των εργαζόμενων στα προϊόντα αλευρόμυλων διαμορφώθηκε στις 3 χιλ. σημειώνοντας αύξηση κατά 6,6%.

ghghghg.PNG

ΓΣ του ΣΕΒΤ. Από αριστερά: Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος ΣΕΒΤ – Νικόλαος Βέττας, Γενικός Δ/ντης ΙΟΒΕ – Αριστοτέλης Παντελιάδης, Δ/νων Σύμβουλος ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ – Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Accenture Workplace Solutions.