Η ανάκαμψη της κινητικότητας έχει μείνει στάσιμη τις τελευταίες εβδομάδες ενώ η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι είχε κάποιο αντίκτυπο στις μελλοντικές προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η ING εξακολουθεί να αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει ισχυρή το τρίτο τρίμηνο, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα σηματοδοτεί έναν κίνδυνο για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Η σχέση μεταξύ κινητικότητας και οικονομικής δραστηριότητας ήταν πολύ ισχυρή κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού την άνοιξη του 2020, αλλά έχει εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στα περιοριστικά μέτρα. Παρόλα αυτά, δίνει κάποια ένδειξη για το πώς ανακάμπτει η εγχώρια ζήτηση και επομένως αξίζει να επανεξεταστεί τώρα που οι οικονομίες έχουν ανοίξει περαιτέρω, αν και έχουμε επίσης δει αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης που οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα, αναφέρουν οι αναλυτές της ING.

Η ανάκαμψη της κινητικότητας έχει σταματήσει

Από τις αρχές Ιανουαρίου, η κινητικότητα στην Ευρωζώνη παρουσιάζει άνοδο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της ING, ο οποίος συνδυάζει δεδομένα κινητικότητας της Google σχετικά με τις καθημερινές μετακινήσεις σε εγκαταστάσεις λιανικής πώλησης και αναψυχής, χώρους εργασίας και παντοπωλεία και φαρμακεία.

Αυτό συνέπεσε με την οικονομική ανάκαμψη από το δεύτερο κύμα και έφερε την καθημερινή οικονομική μετακίνηση κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα και πάλι τον Ιούνιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η σταθερή άνοδος της κινητικότητας στην Ευρωζώνη σταμάτησε σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Το υψηλό του δείκτη κινητικότητας έρχεται σε μια περίοδο νέας έξαρσης του ιού, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος στις περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Σε περιορισμένο βαθμό, οι χώρες έχουν θέσει και πάλι σε εφαρμογή πιο περιοριστικά μέτρα ή έχουν καθυστερήσει τη χαλάρωση των μέτρων. Οι έρευνες έχουν ήδη δείξει κάποιες επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, με την αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες να μειώνεται. Με την κινητικότητα να ισοπεδώνεται, μπορεί να βλέπουμε ήδη αντίκτυπο και στη συμπεριφορά.

Οι εποχικές επιδράσεις

Ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα στην κινητικότητα φαίνεται, πάντως, πρόωρος. Πέρυσι, υπήρξε μια εποχιακή επίδραση στην κινητικότητα το καλοκαίρι, η οποία ξεκίνησε περίπου τον Ιούλιο, αναφέρει η ING. Αυτό φαίνεται να είναι σύμφωνο με τις εξελίξεις φέτος, αν και η κινητικότητα αυτή τη φορά έφτασε στο ανώτατο όριο δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Παράλληλα, αυτό υποδηλώνει ίσως κάποιο αντίκτυπο από τη Δέλτα, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα πρόκειται για εποχιακή επίδραση. Επίσης, βλέπουμε υψηλότερα επίπεδα κινητικότητας φέτος σε σύγκριση με πέρυσι. Για το σύνολο της ευρωζώνης, η διαφορά δεν είναι δραματική, με 93 έναντι 91 πέρυσι, αλλά οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Ισπανία σημείωσαν μεγάλες βελτιώσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία υστερούν λίγο με τιμές κινητικότητας παρόμοιες με εκείνες του περασμένου καλοκαιριού.

Εμβαθύνοντας λίγο στους αριθμούς, η ING διαπιστώνει ότι είναι κυρίως η επιστροφή στην εργασία που δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Οι επισκέψεις σε βασικά καταστήματα – παντοπωλεία και φαρμακεία – έχουν εκτιναχθεί πολύ πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα σε αυτό το σημείο και οι επισκέψεις στο λιανικό εμπόριο και την αναψυχή έχουν επίσης ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, το μοτίβο είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε πέρυσι.

Η πτώση των επισκέψεων στους χώρους εργασίας δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη και αν το περασμένο έτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σχετικό σημείο αναφοράς, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτό θα πιάσει πάτο στα μέσα Αυγούστου. Η πτώση της κινητικότητας στο λιανικό εμπόριο και την αναψυχή που παρατηρήθηκε τον περυσινό Σεπτέμβριο οφείλεται στην έναρξη του δεύτερου κύματος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να το υπολογίσουμε ως εποχικό μοτίβο.

Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει ένας πτωτικός κίνδυνος για τις προοπτικές

Η άνοδος της κινητικότητας έχει σταματήσει προς το παρόν, αλλά αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο μια καλοκαιρινή παύση παρά το τέλος της οικονομικής ανάκαμψης. Με τις νέες περιπτώσεις να έχουν προφανώς κορυφωθεί προς το παρόν, θα πρέπει να υπάρχει λιγότερη ανησυχία για τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης το τρίτο τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, το περσινό φθινόπωρο συνέπεσε με ένα δεύτερο κύμα και οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα αργότερα μέσα στο έτος παραμένουν. «Καθώς η εξέλιξη του ιού παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί, θεωρούμε ότι η Δέλτα αποτελεί σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές μας για το υπόλοιπο του έτους, αλλά φαίνεται ότι ο σημερινός αντίκτυπος παραμένει μέτριος», καταλήγει η ανάλυση.

Διαβάστε ακόμη:

Πυρόπληκτοι: Αποζημιώσεις σε δύο στάδια – Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης

ΔΕΔΔΗΕ: Ζημιές άνω των 20 – 25 εκατ. ευρώ έφεραν στο δίκτυο διανομής οι πυρκαγιές

Ιωάννα Παπαδοπούλου (Ε.Ι. Παπαδόπουλος): Ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο 35 εκατ. ευρώ