«Απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα για να υπάρξει αξιολόγηση», το μήνυμα Ντάισελμπουμ – «Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα», σπεύδει να επαναλάβει ο Σόιμπλε – «Έχει γίνει πολύ δουλειά από ελληνικής πλευράς, στόχος η συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο», εκτίμησε ο Μοσκοβισί

Σχεδόν διαδικαστικού χαρακτήρα θα μπορούσε να θεωρηθεί το σημερινό, έκτακτο Eurogroup, με δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – με εξαίρεση μόνο την ελληνική πλευρά – διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια συμφωνία, αλλά ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και το τι μένει να γίνει, έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Προσερχόμενοι στο Eurogroup, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, έσπευσαν να «αναγνωρίσουν τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα», αλλά ταυτόχρονα φάνηκε ότι παραμένουν ορισμένα κενά τα οποία θα πρέπει να γεφυρωθούν πριν υπάρξει εκταμίευση της δόσης.

Ένα από τα βασικότερο σημεία τριβής δεν είναι άλλο από τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να υποστηρίζει ότι «ούτως ή άλλως αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί στη συμφωνία του καλοκαιριού. Εάν οι προβλέψεις του ΔΝΤ αποδειχθούν ορθές (σ.σ.: δηλαδή δεν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), τότε αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή. Πάντως θα πρέπει να σεβαστούμε τα όποια νομικά προβλήματα έχει η Αθήνα».

Αισιόδοξος, αλλά ξεκάθαρος ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία ήταν και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως θα υπάρξει συζήτηση για το «πλαίσιο βάσει του οποίου θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία».

Σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονμικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋποθεση για να υπάρξει πρόγραμμα».

… στο βάθος το χρέος

Για το ζήτημα του χρέους οι αναφορές αν και αρκετές, αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πρώτα να υπάρξει πλήρης εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και κατόπιν να ξεκινήσει η όποια ουσιαστική συζήτηση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πλήρης τεχνική ανάλυση για το εν λόγω ζήτημα και κατόπιν να συζητηθεί εκτενώς «το πως, πότε και εάν θα υπάρξει αναδιάρθρωση», προσθέοντας, όμως, ότι όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 24ης Μαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει εκτενής συζήτησης για το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί μάλλον «ένιψε τας χείρας του», δηλώνοντας ότι το θέμα του χρέους αποτελεί ζήτημα το οποίο αφορά τα κράτη-μέλη και τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας, με την Κομισιόν να «είναι πολύ προσεκτική, καθώς δεν αποτελεί μέρος των πιστωτών της χώρας».