Τη μέτρια ανάκαμψη της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global.

Πιο αναλυτικά, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 52,4 μονάδες τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 52,8 μονάδες του Μαρτίου.

Ας σημειωθεί ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου.

Σύμφωνα μα την έρευνα, στη συνολική ανάκαμψη συνέβαλε η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Απρίλιο. Η εντονότερη ζήτηση από υφιστάμενους πελάτες και η μείωση του ανταγωνισμού υποστήριξαν την αύξηση των νέων πωλήσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρός και ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2022.

Η άνοδος των συνολικών πωλήσεων υποστηρίχθηκε από τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόνο οριακός και βραδύτερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών οδήγησε σε νέα μηνιαία αύξηση της παραγωγής των εταιρειών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Απρίλιο. Παρά την εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις επί του κόστους επιβραδύνθηκαν τον Απρίλιο, καθώς οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν την ασθενέστερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2020. Η αύξηση ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή παρά τις αναφορές για περαιτέρω αυξήσεις του κόστους των υλικών και των τιμών ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν χαμηλότερες τιμές σε ορισμένα εξαρτήματα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Οι χρεώσεις εκροών εξακολούθησαν να αυξάνονται στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, μολονότι ελαφρά.

Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν στην προσπάθεια να μετακυλιστεί το κόστος στους πελάτες, ωστόσο ορισμένες εταιρείες ανέφεραν στο πλαίσιο της έρευνας ότι η εξασθένηση της αύξησης του κόστους ήταν εμφανής στη βραδύτερη αύξηση των τιμών εκροών που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Η μεγαλύτερη ροή εισερχόμενων νέων παραγγελιών οδήγησε σε τρίτη διαδοχική μηνιαία αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τον Απρίλιο. Οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν την εντονότερη αύξηση των επιπέδων 30 απασχόλησης σε διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με αναφορές, οι εταιρείες αύξησαν την παραγωγική τους ικανότητα ώστε να ανταπεξέλθουν στις 20 αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας επέτρεψε στις εταιρείες να διεκπεραιώσουν τις ανεκτέλεστες εργασίες κατά τη διάρκεια του Απριλίου, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε περαιτέρω. Ο έντονος ρυθμός μείωσης ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού που τροφοδοτούν τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα Επικοινωνία υπέδειξαν μειωμένες διαταραχές κατά τη διάρκεια του Απριλίου, καθώς η απόδοση των προμηθευτών βελτιώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 13 ετών. Οι εταιρείες θεώρησαν ότι η ανάγκη διατήρησης αποθεμάτων ασφαλείας έχει μειωθεί, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιταχύνθηκαν και τα υλικά έγιναν πιο εύκολα διαθέσιμα. Παρά τη συρρίκνωση τόσο των αποθεμάτων προμηθειών όσο και των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, οι αγορές εισροών αυξήθηκαν λόγω της μεγαλύτερης ροής εισερχόμενων νέων παραγγελιών.

Τέλος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Η αισιοδοξία προήλθε από τις ελπίδες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών και για επενδύσεις σε εκστρατείες μάρκετινγκ και διαφήμισης.

Στην Ευρωζώνη, ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στο 45,8 τον Απρίλιο από 47,3 τον Μάρτιο, ξεπερνώντας οριακά την πρώτη εκτίμηση για 45,5 μονάδες. Ωστόσο, η εν λόγω επίδοση είναι αρκετά κάτω του ορίου των 50 μονάδων, με τον κλάδο να παραμένει σε ύφεση για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμα

Τα exit polls της πρώτης κάλπης, τα πάρτι της Αράχωβας, η MIG και ο διαγωνισμός για τη Βουλιαγμένη

Μύκονος: Αν και ημιτελής, βίλα στην Άνω Μερά βγαίνει στο σφυρί με τιμή 1,2 εκατ. ευρώ! (pics)

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Σε «Συμπληγάδες» εκλογών ανάπτυξη και πλεονάσματα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ