Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για τους επόμενους έξι μήνες η κυβέρνηση θα επιδοτεί σε 8,4 εκατ πολίτες  το 10% της δαπάνης για αγορές από επιχειρήσεις τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία κλπ) και σούπερ μάρκετ.

Το  όριο μηνιαίων αγορών που θα επιδοτείται θα είναι τα 220 ευρώ για ενα άτομο και θα προσαυξάνεται κατά 100 για κάθε επιπλέον μέλος της μέχρι το ανώτατο όριο των 1000 ευρώ (αφορά πολύτεκνους).

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα 650 εκατομμύρια € που θα εισπραχθούν από  την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των δυο διυλιστηρίων θα επιδοτηθεί, με 10%,  το καλάθι των αγορών. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι  ζευγάρια με οικογενειακό  εισόδημα 24.000 € (θα διευκρινιστεί τι ισχύει για 1 ατομο μονο ) που θα προσαυξάνεται με 5000 € ανά προστατευόμενο μέλος.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι  νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Με αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνεται η ένταξη στην λιστα των δικαιούχων που θα μπορούν να πάρουν αυτό το … “food pass”, δηλαδή την επιδότηση, είτε χρηματικά είτε με ψηφιακή κάρτα και να την ξοδέψουν όπως θέλoυν.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών. Ειδικότερα:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Η διαδικασία θα είναι απλή, όπως του fuel pass, δηλαδή η επιδότηση θα δίνεται με μία ψηφιακή πιστωτική κάρτα αλλά οι  δικαιούχοι θα μπορούν, αν θελουν, να εισπράττουν την ενίσχυση και από τον τραπεζικό τους λογαριασμό (ίσως  στο 80% του ύψους της αν ισχύσει το παλιό μοντέλο).

Σύμφωνα με οσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το μέτρο θα καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίσει 8,4 εκατ. Πολίτες. «Για να το πω απλά, 10% ο πληθωρισμός, 10% η κάλυψη του κράτους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβάστε ακόμη 

Αυτό είναι το ακριβότερο εστιατόριο στον κόσμο – Έλληνας ο σεφ του (pics + vid) 

Προϋπολογισμός 2023: Τo «καλάθι» του πρωθυπουργού 

Αποκλειστικό Video: Η κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την πρώτη βίδα μέχρι τον ανεφοδιασμό στον αέρα