«Γεύση» από… τον περσινό ΕΝΦΙΑ θα πάρουν και φέτος 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν θα είναι όμως «μία από τα ίδια» γιατί, συγκρίνοντας με τα παλαιά εκκαθαριστικά, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τελικά μισό ΕΝΦΙΑ, λόγω της πτώσης των φορολογητέων εισοδημάτων τους το 2020.

Με μισό μήνα καθυστέρησης, στα μέσα Σεπτεμβρίου τελικά θα αναρτηθούν όπως και πέρυσι τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων για το 2021. Εφέτος, σχεδόν όλα τα εκκαθαριστικά θα δείξουν είτε ίδιο, είτε μικρότερο κατά 50% ποσόν φόρου εν σχέσει με το 2020!

Όλα θα αλλάξουν όμως από το 2022, αφού ήδη ανακοινώθηκαν και οι νέες αντικειμενικές με τις οποίες θα υπολογιστεί τότε ο ΕΝΦΙΑ.

Όπως και πέρυσι, η οφειλή που θα βεβαιωθεί προς πληρωμή θα επιμερίζεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο του 2022. Επειδή όμως και φέτος τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν Σεπτέμβριο, η πρώτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτικό να πληρωθεί άμεσα στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και πέρυσι, ο φορολογούμενος δεν θα υποχρεώνεται μεν να πληρώσει την 1η δόση μέσα τον Σεπτέμβριο. Αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει πληρώσει και τις δύο πρώτες δόσεις (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) μέχρι τις 29/10, που είναι φέτος η τελευταία εργάσιμη του μήνα.

Ουδείς αιφνιδιάζεται φέτος (αρνητικά τουλάχιστον) αφού σχεδόν οι πάντες γνωρίζουν από πέρυσι τι ΕΝΦΙΑ καλούνται πληρώσουν και μπορούν να προϋπολογίσουν και σε πόσες μηνιαίες δόσεις, ρίχνοντας μια ματιά στα εκκαθαριστικά το 2020. Και για τις δυσκολίες των καιρών, διαθέσιμες είναι επιπλέον άτοκες δόσεις με κάρτες ή έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

Υπάρχει όμως και μία… ευχάριστη έκπληξη, καθώς πάνω από 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ!

Με εισοδηματικά κριτήρια και με βάση στις δηλώσεις Ε1 που θα έχουν υποβληθεί έως 10 Σεπτεμβρίου –μετά την παράταση που ανακοινώθηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών- ο ένας στους 5 φορολογούμενους θα δει έκπτωση φόρου 50%. Και ένας στους 100 (τουλάχιστον 70.000 από τα 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες) δεν θα πληρώσει απολύτως τίποτε για ΕΝΦΙΑ.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 300.000 ιδιοκτήτες ή κατά 20% περισσότεροι εν σχέσει με πέρυσι, θα δουν μειώσεις και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ.

Αν και προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών δεν ακόμα έχουν πλήρη εικόνα, είναι βέβαιον πως θα ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ αυξημένος, εξαιτίας των μισθών που χάθηκαν αλλά και των αφορολόγητων αποζημιώσεων ή ενισχύσεων που δόθηκαν λόγω πανδημίας το 2020.

1. Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εφόσον:

  • το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2020 (πραγματικού ή τεκμαρτού) δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Στο οικογενειακό εισόδημα συναθροίζεται και των τέκνων.
  • το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά
  • η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, εφόσον:

  • το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 2020 (τεκμαρτό ή πραγματικό) δεν υπερέβη τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος
  • το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Δεν τίθεται κριτήριο αξίας της περιουσίας.

Ασχέτως δηλωθέντος εισοδήματος, από το 2019 και μετά ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,

β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες αλυσίδες πολυτελείας ετοιμάζουν απόβαση στην Ελλάδα

OTE: Σε υψηλά 13 ετών η μετοχή – «D-day» για Ρουμανία και επιδόσεις 6μηνου

Πώς επηρέασε ο πύρινος όλεθρος το δίκτυο ηλεκτροδότησης – Αποκαθίσταται η λειτουργία