Με τη μετοχή του Οργανισμού να συνεχίζει την ανοδική της πορεία και πλέον να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών (!), ο ΟΤΕ προχωρά αύριο Πέμπτη στη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο του 2021 που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι θετικές επιδόσεις των τελευταίων τριμήνων και συγκεκριμένα η προοδευτική επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, σε συνδυασμό με το επενδυτικό story που διαμορφώνεται για τον ΟΤΕ από το Ταμείο ανάκαμψης, έχουν αποτυπωθεί αισθητά στη μετοχή του Οργανισμού. Η μετοχή του ΟΤΕ καταγράφει άνοδο άνω του 14% από την αρχή του χρόνου, ενώ σε διάστημα 12μηνου η απόδοση διαμορφώνεται στο +27%. Με βάση το χθεσινό (3/8) κλείσιμο στα 15,65 ευρώ, η μετοχή του Οργανισμού έχει επιστέψει σε επίπεδα τιμών 2008 (Ιούνιος), ενώ ενδοσυνεδριακά χθες «είδε» και τα 15,73 ευρώ.

Update για 2021 και Ρουμανία

Με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς να επιβεβαιώνει τη θετική τάση, η διοίκηση του ΟΤΕ αύριο (5/8) προχωρά στη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο του 2021 και ακολούθως θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δοθούν και περισσότερες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της πώλησης στην Orange Romania του ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications (TKR).

Εξίσου ενδιαφέρουσες αναμένονται τυχόν τοποθετήσεις για το πλάνο της διοίκησης για να εξελιχθεί ο ΟΤΕ σε digital services provider ,την απόκτηση από την COSMOTE TV τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων από ομάδες της Super League, μπαίνοντας σφήνα στη NOVA , αλλά και τα επικείμενα σχέδια για την είσοδο στις ηλεκτρονικές πληρωμές με την Cosmote Payments, όπως έχει αναφέρει το newmoney.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, η Optima Bank αναφέρει σε σχετικό report της πως αναμένει βελτιωμένη απόδοση στα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ ως αποτέλεσμα της σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης και της άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα που στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν επιδράσει αρνητικά το roaming, τις πωλήσεις καρτοκινητών και τις πωλήσεις συσκευών.

Ειδικότερα, η Optima προβλέπει για το α’ 6μηνο του 2021 έσοδα 1,588 εκατ. ευρώ (+1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020), προσαρμοσμένο EBITDA (AL) 609 εκατ. ευρώ (+3,8% ετησίως) και καθαρά κέρδη 226 εκατ. ευρώ (+25% ετήσια χρήση). Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως έχουν συμπεριλάβει στις τριμηνιαίες εκτιμήσεις μια εκτιμώμενη αρνητική επίπτωση ύψους 30 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τον επανυπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου, λόγω της μείωσης του εταιρικού φόρου στην Ελλάδα (22% από 24% προηγουμένως), ενώ επηρεάστηκε η καθαρή κερδοφορία το 2ο τρίμηνο με έξοδα εθελουσίας εξόδου (μετά από φόρους) ύψους 40 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Telekom Romania αντιμετωπίζεται ως «διακοπή λειτουργίας» από το 4ο τρίμηνο του 2020.

Σε ότι αφορά στις ελληνικές δραστηριότητες, αναμένεται μια σταθερή οικονομική επίδοση, με την Optima να υπολογίζει για το πρώτο εξάμηνο του 2021 έσοδα 1,448 εκατ. ευρώ (+3,5% ετησίως) και προσαρμοσμένο EBITDA (AL) 601 εκατ. ευρώ (+4,7% ετησίως). Για τη Ρουμανία και τη Mobile Romania, η τράπεζα αναμένει για το πρώτο εξάμηνο του 2021 έσοδα 152 εκατ. ευρώ (-13% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και προσαρμοσμένο EBITDA (AL) 8,5 εκατ. ευρώ (-37%).

Να σημειωθεί πως ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι η DG Comp ενέκρινε, υπό έναν όρο, τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου 2020 με την Orange Romania για την πώληση ποσοστού (54%) που κατέχει ο ΟΤΕ ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications (TKR). Ο όρος αφορά στην πώληση του 30% που κατέχει η ΤΚR στην Telekom Romania Mobile Communications (TKRM). Ο ΟΤΕ, που κατέχει το υπόλοιπο 70%, προτίθεται να αποκτήσει από την TKR, το 30% στην TKRM υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Σε συνέχεια της έγκρισης, η πώληση του 54% της TKR στην Orange Romania αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών και το καθαρό ποσό που θα λάβει ο ΟΤΕ μετά το κόστος απόκτησης του 30% της TKRM, τα έξοδα συναλλαγής και τις απαιτούμενες προσαρμογές, θα διανεμηθεί στους μετόχους του Οργανισμού με τη μορφή έκτακτου μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Διαβάστε ακόμη:

«Μισός» ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβρη και με… διπλή δόση τον Οκτώβρη

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: «Βλέπει» επιστροφή στην κανονικότητα το 2022

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Συνεχίζεται η καταστροφή – Όλες οι ελπίδες στα εναέρια μέσα