Για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η αύξηση των συντάξεων θα ξεπεράσει το 7%.

«Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι από 1.1.2023 αναμένεται ουσιαστική αύξηση των συντάξεων που θα ξεπερνά το 7% και αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ των συνταξιούχων, οδηγεί στη στήριξη του εισοδήματος τους, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία. Το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπάλληλους του ΕΦΚΑ για την εθνική αυτή προσπάθεια και ζήτησε να κρατηθούν τρία συμπεράσματα ως υποδείγματα καλών πρακτικών.

Τα συμπεράσματα

  • Το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές
  • Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς την χρήση της τεχνολογίας. Καθοριστική η συμμετοχή του κ. Πιερρακάκη
  • Μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων για να παράξουμε αποτελέσματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που πήρε τηλέφωνο τον Κωστή Χατζηδάκη και του ζήτησε να αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εργασίας. Θυμήθηκε την παύση που έκανε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε: «Η επιλογή μου στον κ. Χατζηδάκη δικαιώθηκε στο ακέραιο».

«Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μέσα από εργαλεία αξιολόγησης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι. Όταν ένας εισηγητής του ΕΦΚΑ ή ένας υπάλληλος γνωρίζει ότι η εργασία του δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί βασιζόμαστε στο πατριωτικό του καθήκον. Γι’ αυτό επιμένω στα πριμ παραγωγικότητας που το κάνουμε ήδη στη ΔΥΠΑ και θα το κάνουμε και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Έτσι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΦΚΑ κάτι που επέφερε, όπως υπογράμμισε, εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι μια στις έξι κύριες συντάξεις σήμερα εκδόθηκαν τους τελευταίους 22 μήνες και πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε διάστημα δυο μηνών.

Παράλληλα χαρακτήρισε επανάσταση τον αριθμό 1555 υπογραμμίζοντας πως και αυτή η πολιτική δεν έχει κομματικό ή ιδεολογικό χρώμα.

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων τόνισε ότι είναι πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και αναρωτήθηκε πως ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι για 2-3 χρόνια μέχρι να βγει η σύνταξή τους.

«Είναι πολιτική με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο αδύναμων», ανέφερε σημειώνοντας πως το 2019 η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ήταν τραγική.

Αναφερόμενος και στο πρόβλημα του πληθωρισμού το οποίο είπε είναι εισαγόμενο, ανέφερε ότι το υπουργείο εργασίας στηρίζει τους συνταξιούχους πολύ ουσιαστικά.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 21 μήνες εκδόθηκαν περισσότερες από 470.000 συντάξεις και έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων για το 2022.

Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον περισσότερες από 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.

Κωστής Χατζηδάκης: «Δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με την ήττα»

Για μέρα μεγάλης ικανοποίησης έκανε λόγο, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα την προσπάθεια επίλυσης των εκκρεμών συντάξεων αρκετά δύσκολη. «Θυμάμαι πάντα τη συζήτησή μας με τον πρωθυπουργό, όταν ανέλαβα το υπουργείο», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έκαναν τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο προηγούμενος διοικητής του ΕΦΚΑ. Είπε μάλιστα ότι το 2019 παρέλαβαν πάνω από 1 εκατομμύριο διαφορετικές ασφαλιστικές ενημερότητες.
Θυμήθηκε μάλιστα και τη φωτογραφία που τον έδειχνε με τόνους φακέλων από εκκρεμείς συντάξεις και άλλα ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν. «Βρέθηκαν πάνω από 30.000 μη καταγεγραμμένες συντάξεις που έπρεπε να ρυθμιστούν», σημείωσε. «Δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με την ήττα. Θα έπρεπε να αλλάξουμε τους κανόνες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον «πόλεμο» που δέχθηκαν οι εργαζόμενοι στην Εφορία. «Βρήκαμε αντίδραση όταν θεσπίσαμε τις συντάξεις fast track. Υπήρχαν αντιδράσεις ότι οι συντάξεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές. Βρήκαμε αντίδραση ακόμη και για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ», τόνισε και αναφέρθηκε στην επιλογή που έπρεπε να κάνει: «Αν έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα στους συνδικαλιστές που είναι εραστές της ακινησίας, πηγαίνουμε με τα εκατομμύρια των πολιτών».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος ξεκίνησε με μια ιστορία από το 2019 όταν και υπήρχε η συζήτηση για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Ελλάδας με την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων να είναι από τα πρώτα θέματα στη λίστα.

Πιερρακάκης: Οι πολίτες έχουν γλιτώσει πάνω από 100 ουρές

«Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ετέθη το ζήτημα αυτό και θυμάμαι τη συζήτηση με τον Κωστή Χατζηδάκη με τη φράση whatever it takes καθώς είχαμε ήδη το τεκμήριο των εμβολίων. Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού ήταν ευκολότερο γιατί “γράφαμε” σε λευκό χαρτί. Με τις εκκρεμείς συντάξεις έπρεπε παράλληλα να διορθώσουμε κάτι που ήδη υπήρχε».

«Είναι παράδειγμα δημοσίου μάνατζμεντ αυτό που έγινε με τις εκκρεμείς συντάξεις. Ξεκινήσαμε με 9 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές και φτάσαμε το 1 δισεκατομμύριο με τους πολίτες να έχουν γλιτώσει πάνω από 100 ουρές και αυτό είναι ένα κομμάτι της εξίσωσης. Το κράτος θα αλλάξει» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου από την πλευρά του ξεκίνησε με την διαπίστωση που έκανε για το χρονίζον πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του». Η έγκαιρη καταβολή συντάξεων αντιμετωπίζει την έστω και πρόσκαιρη εμφάνιση περιπτώσεων φτώχειας. Θυμάμαι το 2019 ότι είχα σοκαριστεί όταν άκουσα άστεγο να λέει στον πρωθυπουργό ότι είχε φτάσει σε αυτή τη θέση επειδή το κράτος δεν του απένειμε τη σύνταξή του».

«Η έγκαιρη και έγκυρη απονομή συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική πράξη ούτε προνοιακή παροχή αλλά αποτελεί υποχρέωση σύγχρονου κράτους δικαίου» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου κάνοντας αναφορά και στις καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εργασίας.

«Σαν αποτέλεσμα οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν εκμηδενιστεί. Ολοκληρώθηκε η δουλειά; Στο υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται προσπάθειες να μετατραπεί από αργοκίνητο γίγαντα σε καλοδουλεμένη μηχανή» πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλγου.

Ο ίδιος, τέλος, ευχαρίστησε και τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ που υπερέβαλαν εαυτόν κάνοντας ειδική αναφορά στον προϊστάμενο του ΕΦΚΑ Πατησίων που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.

Δουφεξής: «Καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021»

Όπως είπε ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ανοίγοντας την εκδήλωση «καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων της εξαετίας 2016-2021» με τον μέσο χρόνο έκδοσης να έχει περιοριστεί πλέον στους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2021 υπήρξε αριθμός ρεκόρ -225.000- για την απονομή κύριων συντάξεων «αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με όλο το 2019 ενώ το 2022 αναμένεται να σπάσουμε και νέο ρεκόρ απονομών».

«Βελτιώσαμε αισθητά το επίπεδο υπηρεσιών με 70 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ένα σύγχρονο τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης το 1555 που εξυπηρέτησε σε 1,5 χρόνο πάνω από 2,5 εκατομμύρια κλήσεις πολιτών, θεσπίσαμε ηλεκτρονικά ραντεβού πάνω από 4 εκατομμύρια».

Εξήγγειλε, επίσης, ότι «τους επόμενους μήνες θα έχει αντιμετωπιστεί οριστικά και το θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων».

Διαβάστε ακόμη

Η… αποκαθήλωση της μεζονέτας – Ποια σπίτια και γιατί πωλούνται ακριβότερα (γραφήματα)

Το χθεσινό γκάλοπ του Μαξίμου, το Predator, η Ραφήνα και το efood, το κρυφό deal της Εθνικής και η αγορά ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Vinci της γέφυρας του Ρίου

Σκρέκας: Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια (vid)