Οικονομία

Νέα έντυπα Ε1 και Ε3: Πού παρουσιάζονται κενά και ελλείψεις στη συμπλήρωση

  • Κωστής Πλάντζος


Πάνω από 10.000 δηλώσεις από την πρώτη μέρα - Ανοίγει και η Επιδότηση Παγίων Δαπανών

Συνταξιούχοι, άνεργοι χωρίς εισοδήματα αλλά και όσοι αναμένουν να λάβουν προνοιακά επιδόματα (τέκνων κ.λπ.) ήταν κυρίως οι πρώτοι 10.000 φορολογούμενοι που έσπευσαν άμεσα και υπέβαλαν ήδη δήλωση Ε1, αμέσως μόλις άνοιξε η πλατφόρμα myTaxisnet, από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ιδιαίτερα «καίγονται» επαγγελματίες και επιχειρήσεις που αναμένουν ότι θα ανοίξει άμεσα (μέσα στην ημέρα ή ως τη Δευτέρα το αργότερο) και η νέα πλατφόρμα για Επιδότηση Παγίων Δαπανών, η οποία θα «πατάει» πάνω σε όσα πρέπει να έχουν δηλώσει προηγουμένως στις δηλώσεις Ε1, Ε2 και Ε3.

Αν και τυπικά η υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος έχει πλέον ξεκινήσει, τα πράγματα είναι μάλλον κάπως περίπλοκα για τους περισσότερους από τα 9 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς διαπιστώνονται κενά και δυσκολίες στη συμπλήρωση της νέας φόρμας που δόθηκε στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3.

Λόγω COVID, η πιο βασική ένδειξη –ενδεχομένως-για την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος φέτος, είναι η προσυμπλήρωση στο τέλος του εντύπου Ε1 (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) της ενδείξεως ότι το σύστημα της ΑΑΔΕ τους έχει αναγνωρίσει αυτομάτως ως πληττόμενους λόγω πανδημίας, επειδή έλαβαν τα σχετικά βοηθήματα το 2020.

Από την άλλη, όσοι εξ αυτών προχωρούν στη συμπλήρωση της δηλώσεως Ε1, καλούνται να συμπληρώσουν τι βοηθήματα ακριβώς έλαβαν πέρυσι, τα οποία όμως ούτε προσυμπληρωμένα βλέπουν να είναι, ούτε στις αναρτημένες βεβαιώσεις αποδοχών από εργοδότες ή φορείς εμφανίζονται. Έτσι, μένουν με την απορία πώς να υπολογίζουν και τι ποσά να συμπληρώσουν στον Κωδικό 657 όσοι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες έλαβαν επιδόματα covid-19.

Τις σχετικές βεβαιώσεις έψαχναν και δεν έβρισκαν εχθές και δικαιούχοι επιδομάτων από ΟΑΕΔ ή άλλους φορείς, οι οποίοι δεν τις είχαν αναρτήσει ακόμα.

Και επιχειρηματίες ή επαγγελματίες όμως στο Ε3, περνούν από «λεπτό κόσκινο» όχι μόνο για την ωφέλεια που είχαν π.χ. από φόρους ή ειδικά επιδόματα, αλλά και για τα τρέχοντα έσοδα του 2020. Ειδικά μετά το μπλέξιμο που προκλήθηκε πέρυσι με τους κύριους και δευτερεύοντες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητος για όσους ζητούσαν να λάβουν μέτρα στήριξης, φέτος καλούνται όλοι να δηλώσουν αναλυτικά ανά ΚΑΔ στο νέο Ε3, λεπτομερή περιγραφή κάθε δραστηριότητος που ασκούν και πόσα έβγαλαν από την κάθε μια.

Και τα έξοδα του 2020 όμως, που θα τα δηλώσουν αναλυτικά στο Ε3, θα καθορίσουν και πόσα τελικώς θα λάβουν σαν Επιδότηση Παγίων Δαπανών.

Παράλληλα και όλα τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να συμπληρώσουν πολύ προσεκτικά τους κωδικούς 049-050 για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω τραπεζών το 2020. Αν δεν κάλυψαν το 30% των εισοδημάτων τους, απειλούνται με πρόστιμα. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πέρυσι. Και για αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια από τα ποσά που εμφανίζονται έτοιμα για συμπλήρωση από τις τράπεζες, αφορούν πληρωμές φόρων, ενοικίων, δόσεις δανείων ή διατροφή διαζυγίου, για να μη μπλέξουν με πρόστιμα και φόρους.

Οι φορολογούμενοι πρέπει επίσης να προσέξουν πολύ στη συμπλήρωση των κωδικών για τις δαπάνες, μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • κάποιες τράπεζες ή ιδρύματα πληρωμών, μπορεί να εμφανίζουν μικρότερα ποσά, αν δεν έχουν καταχωρήσει κάποια είδη ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • αντιθέτως μπορεί να εμφανίζονται «φουσκωμένα» ποσά που δεν αφορούν το νοικοκυριό και την δήλωση Ε1. Για παράδειγμα οι πληρωμές μέσω τραπέζης για κοινόχρηστα έξοδα πολυκατοκίας (πχ πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα κοινοχρήστων κλπ) εμφανίζονται σαν πληρωμές που έκανε ο διαχειριστής μέσα στο 2020. Αν δεν αφαιρέσει τα ποσά αυτά, κινδυνεύει να εμφανίζεται σαν να ξόδεψε παραπάνω απ΄όσα έβγαλε εργαζόμενος κατά το 2020.
  • στις πληρωμές αυτές μπορεί να συγκαταλέγονται και πληρωμές δαπανών επαγγελματιών και επιχειρηματιών, οι οποίες πέρασαν μέσα από προσωπικούς και όχι επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, εμφανίζοντας υπερκάλυψη του καθαρού ετήσιου εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη: 

Επιτέλους, ο Μεγάλος Περίπατος πρέπει να πάει περίπατο

Κουρέματα ενοικίων: Αποζημιώσεις «δυο ταχυτήτων» στους ιδιοκτήτες ακινήτων