Μικρή μείωση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2022 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας συνέχεια στην πτωτική πορεία του νέου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ανήλθαν σε 177,538 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμός μεταβολής επιβραδύνθηκε στο +8,7% από +9,3% τον προηγούμενο μήνα. 

Στις επιχειρήσεις, ειδικότερα, οι καταθέσεις περιορίστηκαν κατά 215 εκατ. ευρώ και καθορίστηκαν σε 42,8 δισ. ευρώ, ενώ τα νοικοκυριά είδαν τις αποταμιεύσεις να μειώνονται κατά 45 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνονται σε 134,6 δισ. ευρώ.  

Για το σύνολο της οικονομίας (δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της γενικής κυβέρνησης), οι καταθέσεις εμφάνισαν πτώση κατά 10 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 186,2 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στο +8,1%.  

Ας σημειωθεί ότι η καθοδική τάση στις καταθέσεις (τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 1,9 διs. ευρώ) οφείλεται στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων, ως απόρροια της ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας και της άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Βέβαια, τα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τον πλήρη αντίκτυπο από τις ρωσο-ουκρανικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν επιβαρύνει το καταναλωτικό κλίμα, σε συνδυασμό με τις επίμονα υψηλές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ):  

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.962 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. 

  • Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση  

Αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2022, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 270 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -1,5% από -12,0% τον προηγούμενο μήνα. 

  • Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα 

Μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2022, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 2.232 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 8,7% από 9,3% τον προηγούμενο μήνα.  

  • Καταθέσεις από επιχειρήσεις 

Μείωση κατά 215 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2022, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 1.774 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 19,9% από 22,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE μειώθηκαν κατά 333 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 2.387 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 613 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 

Μείωση κατά 45 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2022, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 457 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 5,5% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. 

Διαβάστε επίσης

Οι στεριανές μπίζνες των εφοπλιστών, ο νέος διαδικτυακός παίκτης, ο Σαχίνης και το bonus του 1 εκατ. ευρώ

Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις

Αμερικανικό LNG: Στη Γερμανία οι πρώτες συνομιλίες για τις νέες εξαγωγές στην Ευρώπη