Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Εμείς θέλαμε μειώσεις δαπανών, η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε φόρους

  • newsroom


Χαμηλώνει τις προσδοκίες για το χρέος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τους φόρους, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες».

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει πως τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Διευκρινίζει πάντως πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, σημειώνει πως λόγω της οικονομικής αστάθειας που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, «η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση».