Οικονομία

Ο «χάρτης» και οι τιμές στη χειμερινή εξοχική κατοικία – Σε …χειμερία νάρκη η ζήτηση

  • Στεφανία Σούκη


Η απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων, μία πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία στις αξίες χειμερινής εξοχικής κατοικίας στα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη χώρα μας. Η COVID-19 σε συνάρτηση με το συγκυριακά δύσκολο οικονομικό κλίμα– αύξηση κόστους ενέργειας και υλικών, πληθωρισμός- επηρεάζει αρνητικά την συγκεκριμένη αγορά. Αν και σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2008 οι αξίες καταγράφονται μειωμένες περίπου στο μισό, ή αλλιώς στο μείον 55%, το γεγονός αυτό δεν πυροδοτεί την ζήτηση και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται επιπλέον πίεση στις αξίες.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα από το τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών για τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων GEOAXIS.

Η αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά θερινής εξοχικής κατοικίας, αποτελεί επιμέρους παράγωγο και όχι διαμορφωτή της συνολικής εικόνας της αγοράς ακινήτων. Ως παράγωγο ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις της αγοράς με σημαντική διαφορά φάσης, η οποία προσδιορίζεται χρονικά σε 2-3 έτη.

Ως εκ τούτου, μόνο μετά την καταγραφή πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφού παγιοποιηθεί η αύξηση στις αξίες άλλων τύπων ακινήτων, όπως για παράδειγμα στα γραφεία και στα καταστήματα, η συγκεκριμένη αγορά θα σημειώσει σημαντική επανάκαμψη αξιών.

Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια. Παρά την πρόσκαιρη αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια (2018,2019), αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 euro/τμ εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας όπου μετά το κατασκευαστικό ‘αμόκ’ -σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στη λίμνη- δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

Η GEOAXIS πραγματοποίησε έρευνα αγοράς με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο για τις τέσσερις πιο γνωστές αγορές χειμερινών εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας, σε Αγιο Αθανάσιο, Καρπενήσι, Αράχωβα και Τρίκαλα Κορινθίας κατά την περίοδο 2016- 2021 με αναφορά και στο 2008.

Η διάμεση επιφάνεια εξοχικής κατοικίας μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 156τμ. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες καταγράφονται στην Αράχωβα στα 220τμ, λόγω της πληθώρας νέων μεζονετών στο Λιβάδι και οι μικρότερες στα Τρίκαλα Κορινθίας στα 100τμ, λόγω των παλαιότερων και πιο τυπικών κτισμάτων που προσφέρονται.

Η διάμεση ηλικία εξοχικής κατοικίας που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 13 χρόνια. Μεγαλύτερη ηλικία κατασκευών καταγράφεται μόνο στα Τρίκαλα Κορινθίας με 23 χρόνια.

Αξίες 2021 – 2020

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, καταγράφεται μικρή αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών μόνο για τα Τρίκαλα Κορινθίας της τάξεως του 6% και μείωση για την Αράχωβα, το Καρπενήσι και τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας μέσης τάξης του 10,4%.

Αναλυτικότερα, στην Αράχωβα από 1.615 ευρώ ανά τ.μ. το 2020 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.488 ευρώ (-8%), στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας σχεδόν στα ίδια επίπεδα, στα 1.103 ευρώ με οριακή μείωση 1%, στο Καρπενήσι από 1.275 ευρώ / τ.μ. το 2020 στα 990 ευρώ / τ.μ. (-22%) και στα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.112 ευρώ/τμ το 2020 στα 1.182 ευρώ/ τ.μ. (+6%).

Αξίες 2021 – 2008

Καταγράφεται πολύ μεγάλη και οριζόντια μείωση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών, η οποία κινείται συνολικά σε ένα μέσο όρο της τάξης του 55% και για τις τέσσερις περιοχές μελέτης.

Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος όπου από 3.301 ευρώ/ τ.μ. το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.103 ευρώ (-67%) και ακολουθούν, το Καρπενήσι από 2.308 ευρώ/ τ.μ. το 2008 σήμερα στα 990 ευρώ /τ.μ. (-57%), η Αράχωβα από 3.000 ευρώ/ τ.μ. το 2008 σήμερα στα 1.488 ευρώ /τ.μ. (-50%) και τέλος τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ / τ.μ. το 2008 σήμερα στα 1.182 ευρώ (-47%).

«Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνουν με εύλογο τρόπο την υπερεκτίμηση της αγοράς», αναφέρεται στη μελέτη.

Χαρακτηριστικά αγοράς χειμερινών εξοχικώv

• Μέχρι και πριν την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση βαίνει δραστικά μειούμενη αν και το 2021 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς.

• Η Αράχωβα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές.

• Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα κυρίως στο Καρπενήσι και στον Άγιο Αθανάσιο καθώς η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται πλέον από την Ελλάδα, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς μειούμενο, αφορά σε funds και στην απόκτηση χρυσής visa. Τα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκονται στην μεγάλη μείωση των αξιών.

• Η προσφορά βαίνει αυξανόμενη καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στις ίδιες αγγελίες πάνω από 12 μήνες, ενώ αυξάνεται ο βαθμός κενότητας λόγω αδυναμίας ανανέωσης μισθώσεων με την σεζόν.

• Η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον και λόγω COVID σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων μία πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

• Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειώνουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500μ.

Διαβάστε ακόμη:

Εξοικονομώ: Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή πλατφόρμα του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης

Ο νέος παίκτης του ΠΑΣΟΚ, τα σχέδια Προκοπίου για Σκαραμαγκά, η Εuromedica βαφτίστηκε και ο «κύριος»… όπου γης ένταλμα

Νίκος Ανδρουλάκης: O νέος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό που απειλεί τον δικομματισμό