Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «BBB» από «ΒΒΒ-» προηγουμένως, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, εδράζεται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Την πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση του κράτους και του μεγαλύτερου του αναμενόμενου πλεονάσματος.
  • Τη συνεχιζόμενη πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους.
  • Την αντοχή της οικονομίας σε εξωτερικά μακροοικονομικά σοκ.
  • Τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.

Ως κύριους παράγοντες, οι οποίοι δύνανται να επηρεάσουν τη μελλοντική πορεία της αξιολόγησης της Κύπρου, ο Fitch «φωτογραφίζει» τους εξής:

  • Την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.
  • Την αντοχή της οικονομίας σε εξωτερικά σοκ.
  • Τις επιδόσεις στα δημόσια οικονομικά.

Σε γενικές γραμμές, ο Fitch έχει αποτιμήσει θετικά όχι μόνο τις δημοσιονομικές επιδόσεις την περίοδο 2021-2022 αλλά και τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διάφορες διεθνείς κρίσεις των τελευταίων ετών.

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και η προσπάθεια για ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, επίσης, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Συνοψίζοντας, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, το report της Fitch περιέχει πολλά θετικά σημεία για την κυπριακή οικονομία παρά τα προβλήματα που δημιουργούν οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες. Αναγνωρίζει δε, την ανθεκτικότητα της και τη δυνατότητά της να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Η συνέχιση της βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης του κράτους και η συνεχιζόμενη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι οι δύο τομείς, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την εξασφάλιση επιπλέον αναβαθμίσεων.

Ας σημειωθεί ότι η προοπτική (outlook) της αξιολόγησης είναι σταθερή.

Διαβάστε ακόμα

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την κατασκευή της “ιπτάμενης” κατοικίας Η3 στο Πικέρμι

Ασπιρίνη: Γιατί η δράση της ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο; – Οφέλη και κίνδυνοι του φαρμάκου των 11 δισεκατομμυρίων δισκίων ετησίως

Oι σταρ δερματολόγοι που δημιουργούν μερικές από τις πιο ακριβές κρέμες της αγοράς