Οικονομία

Ο νόμος Κατρούγκαλου «εξαφάνισε» το 30% από τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών

  • Κωστής Πλάντζος


«Μπούμερανγκ» η υπερφορολόγηση, «τσάκισε» την αγορά και υποχρέωσε την κυβέρνηση σε μειώσεις εισφορών - Παρά τις μειώσεις των κρατήσεων, δεν αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου

Του Κωστή Πλάντζου

Οι συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου και τις υπέρογκες κρατήσεις που (μαζί με τους φόρους) φτάνουν ή και ξεπερνούν το 70% του διαθέσιμου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, υποχρέωσαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εξαγγείλουν την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 35%. Κάπως αργά όμως, αφού στα 3 χρόνια του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387 του 2016) τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών μειώθηκαν κατά σχεδόν το 1/3.

Το δημόσιο έχασε πολλαπλά, όχι μόνον από την έξαρση της φοροδιαφυγής «επιβίωσης» (που ήρθε να προστεθεί στην συνήθη παραβατικότητα) αλλά και από την διάλυση της αγοράς. «Έπρεπε να κλείσουν 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών» δηλώνει ο Κώστας Κόλλιας πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Από 4,7 δισ. ευρώ δηλωθέντα εισοδήματα το 2016 (για το 2015) οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι και 3,3 δισ. ευρώ φέτος. Για να μειώσει το βάρος, η κυβέρνηση υπόσχεται ελάφρυνση έως 35%, αλλά αυτήν δεν θα την δουν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 14.000 ευρώ, όπου το όφελος μειώνεται ή εξαλείφεται για μικροεπαγγελματίες με κάτω από τα 8.000 ευρώ.

Επιπλέον όμως, ενώ μειώνονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις, δεν αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Και έτσι, παρά το προσωρινό όφελος από τις χαμηλότερες εισφορές σήμερα, οι ασφαλισμένοι δεν θα γλιτώσουν τις απώλειες στις μελλοντικές συντάξεις τους που θα βγαίνουν ακόμα μικρότερες από όσο αρχικά φαινόταν, όταν επεβλήθη ο νόμος Κατρούγκαλου.

Απόρρητο Απόρρητο