Της Στεφανίας Σούκη

Κι όμως υπάρχει μία περιοχή της Αθήνας, όπου οι τιμές στο τέλος του πρώτου τριμήνου έχουν αυξηθεί!

Άνοδο λοιπόν, κατά 8,3%, σημείωσαν οι τιμές των καταστημάτων στην οδό Ερμού στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην άνοδο της τουριστικής κίνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Συνολικά ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα με την Proprius, η κινητικότητα στην εγχώρια αγορά καταστημάτων παραμένει περιορισμένη, γεγονός το οποίο οφείλεται και στην παρατεταμένη αναμονή και αβεβαιότητα από πλευράς τόσο των υποψηφίων επενδυτών όσο και των αλυσίδων, από την πλευρά των μισθωτών. Εξ’ ού και το ότι η ζήτηση τελικά περιορίζεται μόνο στα εμπορικά κέντρα και τα καλά καταστήματα σε σημεία- κλειδιά στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, ενώ ο κλάδος, ο οποίος κινείται περισσότερο παραμένει αυτός της εστίασης.

Η ανάλυση της Cushman για την εγχώρια αγορά καταστημάτων στο τέλος του πρώτου τριμήνου αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν αυτή την περίοδο δείγματα από εγχώριες αλλά και ξένες αλυσίδες, οι οποίες σχεδιάζουν την πιθανότητα επέκτασής τους σε μεγάλες πόλεις εκτός Αθηνών αλλά και σε νησιωτικές περιοχές.

Ως προς τις τιμές των ενοικίων στις μεγαλύτερες εμπορικές πιάτσες, αμετάβλητες έχουν παραμείνει κατά το τελευταίο έτος έως και το τέλος Μαρτίου του 2016, στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, φθάνοντας τα 90 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, στη Μεταξά, στη Γλυφάδα, όπου τα καταστήματα μισθώνονται έναντι 110 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα όσο και στην οδό Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά. Αμετάβλητες επίσης έχουν παραμείνει οι τιμές και στη Σωτήρος στον Πειραιά, φθάνοντας τα 70 ευρώ ανά τ.μ.. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Αντίθετα, εκτός από την Ερμού, όπου οι τιμές έχουν φθάσει τα 195 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, αύξηση 4% σημείωσαν οι τιμές ακισ την οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, φθάνοντας τα 130 ευρώ ανά τ.μ..

Όσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, στο α’ τρίμηνο δεν υπήρξαν σημαντικές αγοραπωλησίες καταστημάτων (και όσες ελάχιστες έγιναν αφορούσαν ακίνητα αξίας κάτω των 10 εκατ. ευρώ), ακριβώς λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας. Μεταξύ αυτών ήταν και η αγορά από την εθνική Παντγαία ΑΕΕΑΠ δύο εμπορικών ακινήτων στα Χανιά και στην Πάτρα, αντί συνολικού τιμήματος 4,4 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι ΑΕΕΑΠ παραμένουν οι πιο δραστήριοι ”παίκτες” του εγχώριου real estate. Oσον αφορά τους ιδιώτες επενδυτές αναζητούν αυτή την στιγμή ευκαιρίες εκτός Ελλάδος, ενώ η ζήτηση από μεγάλους ξένους θεσμικούς είναι μηδαμινή λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών.