Στα 12 δισ. ευρώ έχει θέσει τον στόχο για το δανειακό πρόγραμμα της χώρας το 2022 ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με τον  προγραμματισμό που ανακοίνωσε, ενώ το 2021 άντλησε 15,8 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων τίτλων 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς διάρκειας, των επανεκδόσεων τίτλων και της τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων από το PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του Δεκεμβρίου 2017.

Παράλληλα, προς το τέλος της επόμενης χρονιάς ο Οργανισμός θα λανσάρει το πρώτο «πράσινο ομόλογο», μέσης η μακροπρόθεσμης διάρκειας με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της στρατηγικής χρηματοδότησης.

Βασικοί στόχοι

Οι τέσσερις  βασικοί στόχοι της  στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για το 2022 είναι να ενισχυθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, να μειωθεί το κόστος δανεισμού, να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χρέος και να υπάρχει διαχείριση της ρευστότητας τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη χρηματοδότηση το 2022 θα εστιάσει στο να έχει συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ με ενεργητική διαχείριση, ενώ θα διαφυλαχτεί το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Δανειακές ανάγκες

Με βάση τον προγραμματισμό οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ. Αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.) τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.) πρόωρες αποπληρωμές (έντοκα, οφειλές σε ΔΝΤ και διμερή δάνεια ύψους 5,2 δισ.), και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.)

Πηγές χρηματοδότησης

Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2022, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ. Τα κέρδη που θα εκταμιεύσει ο ESM από τα ANFAs και SMPs αναμένεται να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 0,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 6,6 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της φετινής χρονιάς ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η ελληνική ναυτιλία συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας (pics)

Ρεύμα: Στα €213 ευρώ σήμερα η τιμή του – Πάνω από 7 φορές υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του ’20

«Πόλεμος» 24,25 δισ. ευρώ για CVC Capital Partners, JP Morgan και Goldman Sachs στο ισπανικό πρωτάθλημα (pics)