Οικονομία

Οφειλέτες Δημοσίου: Διορία δύο εβδομάδων για να μπουν σε ρύθμιση αλλιώς… στα «μανταλάκια»

  • Κωστής Πλάντζος


Προθεσμία μέχρι τις 27 Ιουνίου - «Προσκλητήριο» και διαπόμπευση οφειλετών από την εφορία - Πρώτα στη δημοσιότητα όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ - Πώς μπορούν να ξαναμπούν όσοι έχασαν τη ρύθμιση

Του Κωστή Πλάντζου

Προθεσμία μέχρι τις 27 Ιουνίου, για να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία, δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 20.000 οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Μέσω email που άρχισε να τους αποστέλλει ήδη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προειδοποιεί ότι εκτός από τις κατασχέσεις, οι οφειλέτες απειλούνται και με δημόσια διαπόμπευση.

Μετά τα 50.000 “ραβασάκια” σε όσους χρωστάνε λιγότερα από 500 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών, σειρά παίρνουν οι μεγάλοι οφειλέτες. Ως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με ονόματα, όσων χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ και δεν δίνουν σημεία ζωής στην εφορία.

Η ​”​​ποινή “αυτή προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο, που ορίζει ότι μέσα τον Ιούνιο θα πρέπει να λάβουν την προειδοποίηση οι ενδιαφερόμενοι, πριν δουν από 1ης Ιουλίου το όνομά τους «στα μανταλάκια».

Ποια είναι η… οδός διαφυγής για μικρούς και μεγάλους οφειλέτες; Όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, μπορούν να ξαναμπούν αν την έχασαν εκ παραδρομής μη πληρώνοντας για παράδειγμα κάποιες προσαυξήσεις ή λόγω ανωτέρας βίας. Οι υπόλοιποι μπορούν, πάντα, να ρυθμίσουν σε 12 ως 24 δόσεις, ενώ έρχεται και πλαίσιο ειδικών, κατά περίπτωση ρυθμίσεων για βιώσιμες επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη.