Η πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι εξίσου μεγάλη με την πιθανότητα να μην υπάρξει δεύτερος γύρος έξαρσης κρουσμάτων εκτιμά ο ΟΟΣΑ στο διετές οικονομικό outlook που δημοσιοποίησε χθες και, σε αντίθεση με την συνήθη τακτική του, παρουσίασε δύο πιθανά σενάρια: την περίπτωση ο κορωνοϊός να συνεχίσει να υποχωρεί και την περίπτωση να ενσκήψει ένα κύμα γρήγορης εξάπλωσης αργότερα μέσα στο 2020.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Laurence Boone, ανέφερε ότι και τα δυο αυτά σενάρια είναι εξίσου πιθανά.

Και οι δυο προβλέψεις είναι απογοητευτικές, ωστόσο στην περίπτωση του ενός «κύματος», το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7,3% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 4,1% στο 2021, ενώ με ένα διπλό «κύμα» θα υποχωρήσει 8,5% το 2020 και θα αυξηθεί κατά μόλις 1,9% το 2021. Επίσης, η ανεργία στο 2ο σενάριο θα φτάσει το 16,9% το δ’ τρίμηνο του 2020 και θα υποχωρήσει στο 10% το δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ στο 1ο σενάριο η ανεργία θα είναι στο 10,4% φέτος και 8,2% το 2021.

Η διενέργεια τεστ, η ισχηλάτηση και η απομόνωση μπορεί να μην αποδειχθούν αρκετά για να εμποδιστεί ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ανέφερε ο Boone και τομείς όπως ο τουρισμός, τα ταξίδια, η διασκέδαση, η εστίαση και οι υπηρεσίες διαμονής δεν θα επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα, όσο δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία ευρέως διαθέσιμη.

«Ακόμα κι αν ενισχυθεί η ανάπτυξη σε κάποιους τομείς, η συνολική δραστηριότητα θα παραμένει καθηλωμένη για λίγο. Οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέχουν τα δίχτυα ασφαλείας που θα επιτρέψουν στον κόσμο και τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, αλλά δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, την απασχόληση και τους μισθούς για παρατεταμένο διάστημα», είπε, κάνοντας έκκληση για περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την πράσινη ανάπτυξη.