Οικονομία

Παράλληλη απασχόληση: Έρχονται τα ειδοποιητήρια εισφορών για το 2020 (vid)

  • newsroom


Τι εισφορές πληρώνουν οι μισθωτοί με μπλοκάκι και τι πρέπει να δηλώσουν

Για την αποφυγή νέων καθυστερήσεων λόγω νέας εκκαθάρισης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, έχει θέσει σε λειτουργία μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία για υποβολή αιτήσεων παράλληλης μισθωτής απασχόλησης με την οποία παρέχεται η δυνατότητα να υποβληθεί αίτηση από τους ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα ως μισθωτοί.

Έτσι, έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως Ιούνιο 2021, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Επίσης, στο τέλος του μήνα αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών 2020 για όσους είχαν κατά τον προηγούμενο χρόνο παράλληλη απασχόληση, ή αλλιώς οι μισθωτοί με μπλοκάκι.

Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μισθωτή απασχόληση είτε απαλλάσσονται τελείως από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, είτε καλούνται να πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, καθώς μέρος της ασφαλιστικής τους κατηγορίας καλύπτεται από τις ήδη καταβληθείσες εισφορές μισθωτής απασχόλησης.

Ωφελημένοι από την εφαρμογή της διάταξης θα είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Για τον προσδιορισμό της μηνιαίας εισφοράς στις περιπτώσεις μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται, εφόσον προκύπτει, η διαφορά από την κατώτατη, κατά περίπτωση, προβλεπόμενη εισφορά ή την εισφορά τυχόν ανώτερης επιλεγείσας κατηγορίας.

Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής επιπλέον εισφοράς.

Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας (η οποία στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η δεύτερη), τότε ο ασφαλισμένος καλείται να καλύψει τη διαφορά.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο: Βαρύτατες απώλειες 3,9% – H χειρότερη ημέρα για το 2021

Wall Street: Μεγάλες απώλειες – Πτώση άνω των 700 μονάδων ο Dow Jones

Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας