Οικονομία

Πατέλης: Στο εξωτερικό έχει διαλυθεί η εικόνα μιας Ελλάδας που είναι επιρρεπής στις κρίσεις

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για το ΑΕΠ, για το πόσο απέδωσαν τα μέτρα υποστήριξης της κυβέρνησης, για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την αύξηση των καταθέσεων

«Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις που δεν αποτυπώνονται σε νούμερα, όπως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η χώρα εκτός των συνόρων. Διαλύθηκε η εικόνα μιας Ελλάδας που είναι επιρρεπής στις κρίσεις. Πλέον, είναι μία χώρα, η οποία έχει ένα εξαιρετικό μέλλον μπροστά της». Αυτό τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, στο πλαίσιο του Greek Economic Summit 2021 που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, το U.S. Chamber of Commerce και το Atlantic Council.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά στο ΑΕΠ η Ελλάδα θα πρέπει να είναι περήφανη, καθώς άλλες μεσογειακές χώρες, όπως Ισπανία, Ιταλία, οι οποίες, επίσης, εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό, δεν εμφάνισαν τόσο καλές επιδόσεις. «Οι επενδύσεις, αλλά και οι εξαγωγές, αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι αυτής της ανόδου, άρα, αυτός ο δυναμισμός της οικονομίας καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:

«Εξίσου σημαντική είναι η μείωση της ανεργίας, δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας μετά την έναρξη της πανδημίας. Την άνοιξη υπήρχε η διαδεδομένη πεποίθηση ότι όταν θα εξέλειπαν τα μέτρα υποστήριξης θα υπήρχαν μαζικές απολύσεις και ανεργία. Αυτό όχι μόνον δεν συνέβη, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο. Υπήρξε επιτάχυνση και στις προσλήψεις, ενώ αυξανόμενος ήταν και ο αριθμός όσων άλλαξαν θέσεις εργασίας. Προφανώς τα μέτρα υποστήριξης της κυβέρνησης ήταν και καλά στοχευμένα και βοήθησαν ουσιαστικά την αγορά εργασίας. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση στο 22% του εταιρικού φόρου ήταν πολύ σημαντικά».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πατέλης εστίασε στη μείωση των «κόκκινων» δανείων που «αγγίζει» το 50% και αναμένεται να φτάσει σε μονοψήφια ποσοστά το 2022, οπότε πλέον οι τράπεζες με καθαρά τα βιβλία τους μπορούν να δανείσουν, με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να υπάρξει πιστωτική επέκταση. Επίσης, οι καταθέσεις ανέβηκαν πάνω από 30 δισ. ευρώ από την έναρξη της πανδημίας και, μάλιστα, αυτές των επιχειρήσεων κατέγραψαν ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμη και τα νούμερα προ κρίσης. «Νομίζω ότι θα δούμε και αυξήσεις στους μισθούς το 2022, ενώ ο τουρισμός θα ανακάμψει εάν όχι ακριβώς στα επίπεδα του 2019, αλλά σίγουρα πολύ καλύτερα από ό, τι αναμενόταν, με την δαπάνη ανά τουρίστα να έχει ανέβει», ανέφερε στο τέλος.

Διαβάστε ακόμη: 

Το «στοίχημα» του ΝΒΑ για έσοδα $10 δισ. και το «χρυσό» brand Αντετοκούνμπο

«Καταιγίδα» πλειστηριασμών την Τετάρτη – Για ποια γνωστά ονόματα θα χτυπήσει το σφυρί

Ακίνητα: «Έκρηξη» μεταβιβάσεων από Ελλάδα και εξωτερικό στο Gov.gr