Τα άμεσα μέτρα στήριξης όλων των πληγέντων παραγωγών από πρόσφατες πυρκαγιές, περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ανέφερε ότι από τις 18 του μηνός θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα αρωγής για αιτήσεις των αγροτών.

Στη συνέχεια, όπως είπε, με τη δημιουργία των ομάδων ελέγχου, θα αποτιμάται η ζημία και θα δίνεται δεύτερη προκαταβολή της τάξης του 20%, «ευθύς αμέσως μετά την πρώτη» και σε τρίτο χρόνο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία, θα δίνεται το υπόλοιπο ποσό, συμψηφίζοντας την πρώτη κρατική αρωγή συν το δεύτερο 20%, σε ένα συνολικό 70% της ζημίας.

Ο κ. Λιβανός,  ανέφερε ότι οι ρητινοπαραγωγοί καλύπτονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλύπτει μέσω ΕΛΓΑ τους κτηνοτρόφους, ενώ η φυτική παραγωγή θα καλυφθεί μέσω της πλατφόρμας αρωγής.

«Σχεδιάζουμε μέσα από το δικό μας ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, πολλά και ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις πυρόπληκτες περιοχές. Π.χ. θα δώσουμε περισσότερα μόρια ενίσχυσης στο πρόγραμμα των νέων αγροτών», σημείωσε ο υπουργός.

Λιβανός: «Αποζημιώνεται άμεσα και αποτελεσματικά ο μόχθος των παραγωγών μας»

Με δηλώσεις του, ο ΥΠΑΑΤ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο προσωπικό, τους επαγγελματίες και τους εθελοντές, για τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν, όπως επίσης όλους τους φίλους και εταίρους διεθνώς, για την υποστήριξη και τη συνδρομή και διαβεβαίωσε ότι οι παραγωγοί που επλήγησαν, θα αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

«Σεβόμαστε τον ανθρώπινο πόνο, το θυμό, την οργή, την αγωνία για την επόμενη ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Με ευθύνη απέναντι στον Έλληνα αγρότη, παραγωγό και κτηνοτρόφο στις πληγείσες περιοχές φροντίζουμε ώστε, να αποκατασταθεί και να αποζημιωθεί γενναία, γρήγορα, απλά. Θα επουλώσουμε αποτελεσματικά τις πληγές που άνοιξαν οι πυρκαγιές Θα χτίσουμε με πιο γερά και καλύτερα θεμέλια για το αύριο, ακολουθώντας πέντε άξονες:

– Άμεση και χωρίς γραφειοκρατία στήριξη των παραγωγών (ΥΟΙΚ)

– Ενίσχυση με άμεσα μέτρα του πληθυσμού στην περιφέρεια (ΠΑΑ)

– Στήριξη των παραγωγών με τεχνοκρατικές παρεμβάσεις και συμβουλές (ΕΛΓΟ)

– Στήριξη αγροδασικού συστήματος (αγρότες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς – προστάτες δάσους και περιβάλλοντος)

– Ενέργειες στην Ε.Ε.».

Αναλυτικά τα μέτρα

   1. Στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταβάλλεται άμεσα προκαταβολή:

– 14.000 ευρώ για πλήρως κατεστραμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις
– 8.000 ευρώ για μερικώς κατεστραμμένες
– 3.000 ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις με μικρές ζημιές

2. Καταβάλλεται προκαταβολή αποζημίωσης για μηχανολογικό εξοπλισμό:

– 8.000 ευρώ για πλήρη καταστροφή
– 4.000 ευρώ για μερική καταστροφή
– 2.000 ευρώ για μικρές ζημιές

3. Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες:

– 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων
– 2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρεμμάτων
– 1.000 ευρώ για εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων, στις οποίες φύονται πολυετείς καλλιέργειες

4. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές των Περιφερειών, το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγεί προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών.

5. Με την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας από τις αρμόδιες επιτροπές των περιφερειών, θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς.

Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες.

Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis.

Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Οριζόντια μέτρα που αφορούν και τους αγρότες:

Αναστέλλονται για 6 μήνες οι δόσεις και παρατείνονται άτοκα οι δανειακές υποχρεώσεις για όσους παραγωγούς και επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις.

Απαλλάσσονται οι πολίτες από τον ΕΝΦΙΑ για κτίσματα και εκμεταλλεύσεις που έχουν υποστεί ζημιές για τα έτη 2021-2023

Αναστέλλονται για 6 μήνες όλες οι εκκρεμείς, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναστέλλεται η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για 6 μήνες επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους για παραγωγούς και κτηνοτρόφους και νομικές οντότητες που έχουν υποστεί ζημιές.

Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών

Απαλλάσσονται οι πολίτες από το επιστρεπτέο μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Μέτρα για την αποκατάσταση κατοικιών των αγροτών και κτηνοτροφών:

– Εφάπαξ άμεση προκαταβολή για φθορές κατοικιών :
– 20.000 ευρώ για ολική καταστροφή
– 12.000 ευρώ για μερική καταστροφή
– 5.000 ευρώ για μικρή καταστροφή
Έως 150.000 ευρώ για την οριστική αποκατάσταση

Δράσεις μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

– Αναθεωρείται το ΠΑΑ ενεργοποιώντας πάλι από το Σεπτέμβριο το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ.
– Αυξάνεται η μοριοδότηση στα σχέδια βελτίωσης στις πληγείσες περιοχές στο Μέτρο 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης», του ΠΑΑ, το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο
– Αυξάνεται η μοριοδότηση για τους νέους γεωργούς στις πληγείσες περιοχές στο Μέτρο 6.1 «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς» (Πριμ Πρώτης εγκατάστασης) του ΠΑΑ, το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.
– Επιταχύνονται οι πληρωμές στους δικαιούχους που εδρεύουν σε πληγείσες περιοχές για το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Ενισχύεται το Μέτρο 4.3.4 του ΠΑΑ για την αγροτική οδοποιία και το Μέτρο 4.3.1 του ΠΑΑ για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα.
– Ενισχύεται η 2η πρόσκληση του Μέτρου 8.4 «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα» του ΠΑΑ και του Μέτρου 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά φαινόμενα», που αμφότερα υλοποιούνται από τα Δασαρχεία.
Παράλληλα, δημιουργούνται ευνοϊκότεροι όροι για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 480 εκατομμύρια.
Ενεργοποιείται τηλεφωνική γραμμή παροχής στον αριθμό 1540 για άμεση ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης και τις απαραίτητες διαδικασίες.
Παρέχονται μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επιστηνομικές οδηγίες και προτάσεις για την μεγαλύτερη δυνατή αποκατάσταση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που δεν έχει υποστεί ολική καταστροφή.

Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποβάλλεται αίτημα για την αξιοποίηση πόρων από το αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα, προϋπολογισμού 487,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Αυξήσεις στα τιμολόγια: Γιατί όταν «καιγόμαστε» για ρεύμα είναι λίγο και ακριβό (γράφημα)

Γιατί εξαφανίστηκαν από τα ράφια πασίγνωστα αντιηλιακά όπως Coppertone και Banana Boat

Virgin Atlantic: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ετοιμάζει «σχέδιο πτήσης» για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου