«Με τις μαζικές μεταβιβάσεις στους servicers τα «κόκκινα δάνεια» δεν εξαφανίζονται, απλά αλλάζουν χέρια. Από τις τράπεζες στα funds που επενδύουν σε αυτά τα χαρτοφυλάκια».

Αυτό τόνισε ο Ειδικός Σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, επί θεμάτων «κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων», κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, στο πλαίσιο του «Virtual Investors’ Conference on Greek NPLs», σημειώνοντας πως είναι ακόμη νωρίς να εξαχθεί συμπέρασμα όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στη θεραπεία και τις ανακτήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην χώρα μας έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Ενδεικτικά, από τον Μάρτιο του 2016, οπότε και βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο (106 δισ. ευρώ) τώρα κυμαίνονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 45%. «Η μείωση, βέβαια, δεν ήταν ίδια για όλα τα χαρτοφυλάκια, ήταν μεγαλύτερη για τα καταναλωτικά, μικρότερη για τα στεγαστικά και κάπου στο ενδιάμεσο για τα επιχειρηματικά. Όπως και να έχει, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου έναντι περίπου 2,8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το κενό είναι τεράστιο. Ο NPL ratio κατέβηκε με πιο αργό ρυθμό τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσον αφορά στις προβλέψεις, είναι σήμερα στο 44% που είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά είναι χαμηλές εν συγκρίσει με Ιταλία ή Πορτογαλία», τόνισε ο κ. Πλασκοβίτης, για να προσθέσει: «Η μείωση δε, προήλθε κυρίως από διαγραφές ή πωλήσεις, ενώ το ποσοστό στων δανείων που ξανακοκκινίζουν ακόμη και στην περίπτωση των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων εξακολουθεί να είναι σημαντικό».

Όπως εξήγησε, όταν όλες οι συναλλαγές κάτω από τον μηχανισμό του «Ηρακλή» ολοκληρωθούν θα υπάρξει μία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα βιβλία των τραπεζών κατά περίπου 30 δισ. ευρώ που θα μειώσει εξίσου τον δείκτη στο 25%. «Αυτό, ωστόσο, θα κοστίσει στις τράπεζες περί τις 200 μονάδες βάσης, ρίχνοντας τον σχετικό δείκτη κεφαλαίων στο 14% από 16% σήμερα», υπογράμμισε και συνέχισε: «Η μείωση αυτή δεν περιλαμβάνει τα νέα δάνεια που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας και που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα ‘αγγίξουν’ τα οκτώ με 10 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Από αυτά περί τα δύο δισ. ευρώ θα μπορούσαν να ανακτηθούν μέσα από το οικονομικό rebound τη διετία 2021 – 2022. Οι επίμαχες εκτιμήσεις δε, δεν έχουν λάβει υπόψη τα υποστηρικτικά μέτρα και τα moratoria, οπότε πρόκειται για αρκετά συντηρητικές. Άρα, μετά το τρέχον σχήμα θα παραμείνουν 40 δισ. ευρώ ‘κόκκινα’ δάνεια και γι’ αυτό η ΤτΕ έχει προτείνει την Bad Bank».

Με βάση τον ίδιο δε, η γρήγορη μείωση των «κόκκινων» δανείων δεν είναι ο μοναδικός σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης. Κι αυτό γιατί, προτείνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό της αναβαλλόμενης φορολογίας που προσεγγίζει το 50%. «Η βασική ιδέα είναι ότι οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα δάνεια σε μία εταιρεία διαχείρισης περιουσίας στην καθαρή τους αξία. Η διαφορά που θα προκύψει από τις τιμές στα βιβλία θα καλυφθεί από μία κρατική εγγύηση, για την παροχή της οποίας το κράτος θα εισπράξει προμήθεια από τις τράπεζες, αλλά και ειδικό φόρο (πλέον της φορολογίας εισοδήματος), ουσιαστικά, μία αμοιβή εισόδου στο σχήμα (entry fee) σε βάθος πενταετίας. Η εν λόγω φορολογία, θα καταβάλλεται σε μετρητά και σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Δισεκατομμυριούχος επενδυτής: Δεν θα αγοράσω ποτέ bitcoin – Πρέπει να απαγορευτεί

«Γέφυρα ΙΙ»: Τον Απρίλιο οι αιτήσεις – Αρχές Μαΐου η κρατική επιδότηση

Folli Follie: Νέα δοκιμασία για το σχέδιο εξυγίανσης – Τι ζητά η διοίκηση από τους μετόχους