Οικονομία

Ποιοι κλάδοι και ποιες περιοχές κρατούν τα «σκήπτρα» της φοροδιαφυγής

  • newsroom


Πρωταθλητές αναδεικνύονται οι οδηγοί ταξί, καθώς ένας στους δύο εμφανίζεται να φοροδιαφεύγει

Του Γιώργου Πετρίδη

Όργιο φοροδιαφυγής από αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών. Σε μια εποχή που μαίνεται η διαμάχη για τις πλατφόρμες τύπου TaxiBeat και το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει «γέφυρες» συνεννόησης προς τους «παραδοσιακούς» επαγγελματίες του κλάδου (στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της ανάγκης «ρύθμισης» της αγοράς) στοιχεία του υπουργείου αποκαλύπτουν ότι στους ελέγχους που έχουν γίνει από τις αρχές του 2017, ο κλάδος των αυτοκινητιστών «φιγουράρει» πρώτος σε παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, μεταξύ όλων των κλάδων της οικονομίας.

Στην Καραγεώργη Σερβίας τρίβουν τα μάτια τους για τα αποτελέσματα από τους επιτόπιους ελέγχους που έγιναν από 2.081 ελεγκτές σε ολόκληρη την χώρα, κατά το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017. Οι ιδιοκτήτες και αυτοκινητιστές ΤΑΞΙ «σπάνε τα κοντέρ» σε ποσοστά παραβατικότητας αφού από τους 261 επαγγελματίες του κλάδου που ελέγχθηκαν συνολικά, στους 127 διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις (ποσοστό 49%).

Ανάμεσα σε 500 κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων που ελέγχθηκαν από την αρχή του έτους, την μεγαλύτερη παραβατικότητα, εμφανίζουν οι εξής κατηγορίες επαγγελματιών:

– Εκμετάλλευση ταξί: σε 54 ελέγχους διαπιστώθηκαν 28 παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 51,9%).

– Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων με οδηγό μη ιδιοκτήτη: σε 16 ελέγχους διαπιστώθηκαν 9 παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 56,25%)

– Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων με οδηγό ιδιοκτήτη: σε 109 ελέγχους διαπιστώθηκαν 55 παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 50,5%)

– Υπηρεσίες εκμετάλλευσης ταξί: από 82 ελέγχους διαπιστώθηκαν 35 παραβάσεις ή ποσοστό 42,7%.

Οι δραστηριότητες αυτές είναι διαφορετικές από άλλες ή παραπλήσιες που, ενίοτε, επιχειρούν να μπουν «σφήνα» ή και να υποκαταστήσουν τα ΤΑΞΙ όπως πχ η ενοικίαση πολυθέσιων οχημάτων ή πούλμαν για μεταφορά και ξεναγήσεις τουριστών κλπ, όπου καταγράφεται επίσης υψηλή φοροδιαφυγή με 6 παραβάσεις σε 11 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 54,5%.

Υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας από τα ΤΑΞΙ εντοπίζονται μόνον σε δύο κλάδους, στα ενεχυροδανειστήρια και στην κατασκευή “ice cubes”, όπου όμως έγιναν μόλις 18 έλεγχοι (χαμηλό δείγμα) και διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις ή 61,1% παραβατικότητα.

Πολύ χαμηλότερα ποσοστά παραβατικότητας (με αντιπροσωπευτικότερο δείγμα τουλάχιστον 50 ελέγχων) διαπιστώνονται σε όλους τους άλλους “ύποπτους” για φοροδιαφυγή κλάδους. Συγκεκριμένα:

– Υπηρεσίες κουρείων ανδρών (που μέχρι πρότινος δήλωναν ετήσια εισοδήματα κάτω και από 3.000 ευρώ το χρόνο): από 52 ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ποσοστό 34,6%

– Υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών: σε 55 ελέγχους διαπιστώθηκε ποσοστό παραβατικότητας 32,7%

– Λιαανικό εμπόριο ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών: 59 ελέγχοι έδειξαν παραβάσεις σε ποσοστό 32,2%

– Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ: από 50 ελέγχους προέκυψαν παραβάσεις σε ποσοστό 32%

Ακόμα χαμηλότερα σε παραβατικότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες εστίασης, που είχαν στοχοποιηθεί κατά μείζονα λόγο από τους ελέγχους και τα «λουκέτα» τα οποία επεβλήθησαν. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί έλεγχοι (οι 26.780 από τους συνολικά 62.000 που έχουν καταγραφεί από την 1 Ιανουαρίου έως και την 31η Αυγούστου 2017) στόχευσαν σε επιχειρήσεις εστίασης και τα αποτελέσμα ήταν:

– Διανομή πίτσας σε πακέτο: σε 63 ελέγχους διαπιστώθηκε ποσοστό παραβάσεων 31,75%

– Κυλικεία σε αεροδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους χώρους: από 60 ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ποσοστό 31,7%

– Υπηρεσίες καντίνας: από 234 ελέγχους, ποσοστό παραβατικότητας 30%

– Σουβλατζίδικα: σε 2.581 ελέγχους διαπιστώθηκε ποσοστό παραβατικότητας 24,5%

– Εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές κλπ: από 7.885 ελέγχους εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις σε ποσοστό 24%

– Καφενεία: σε 2.076 ελέγχους το ποσοστό παραβατικότητας ήταν 21%

– Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, μπυραρίες: 936 έλεγχοι και ποσοστό 20%

– Σνακ μπαρ: με 1.073 ελέγχους και ποσοστό 19 %

– Fast- food: 942 ελέγχοι και ποσοστό παραβατικότητας 17,4%

– Αναψυκτήρια: με 1.570 ελέγχους το ποσοστό παραβατικότητας έφτασε σε 17,3%

– Καφέ μπαρ: σε 3.275 ελέγχους εντοπίστηκαν παραβάσεις σε ποσοστό 13,8%

– Καφετέριες: σε 6.319 ελέγχους βρέθηκε ποσοστό παραβατικότητας 13%

Πού καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας

Η μεγάλη παρουσία κλιμακίων της ΑΑΔΕ στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Αργοσαρωνικός – Κυκλάδες», φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα, αφού συνολικά στα νησιά των Κυκλάδων το ποσοστό παραβατικότητας δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 20%. Αντιθέτως, στα Επτάνησα τα αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα.

Κέρκυρα: 59%
Ζάκυνθος: 34%
Κεφαλοννιά: 32%
Λάρισα: 32%
Ρέθυμνο: 31%