Της Στεφανίας Σούκη

Την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο την τελευταία διετία για χαμένα έσοδα 280 και πλέον εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία λόγω των καθυστερήσεων στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις κατοικιών σε τουρίστες, έρχονται τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «στραγγαλισμό εν τη γενέσει» του νέου θεσμού των «μισθώσεων διαμοιρασμού».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων υποστηρίζουν ότι ο ”περιορισμός” της αγοράς μέσω του σχετικού νομοσχεδίου που προωθείται στη Βουλή, μαζί με άλλα προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης με τους “θεσμούς” θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω παρανομία και φοροδιαφυγή και υποστηρίζουν ότι ουδείς ιδιοκτήτης πρόκειται να γίνει πλούσιος από τη δραστηριότητα αυτή.

Η άλλη πλευρά, αυτή των ξενοδόχων, αναφέρει ότι η οικονομία του διαμοιρασμού συνολικά είναι παγκόσμια τάση και το πρόβλημα δεν είναι ο μεμονωμένος ιδιοκτήτης ενός ακινήτου που μπορεί να αναζητεί επιπλέον εισόδημα για λίγες ημέρες. «Το πρόβλημα για εμάς είναι οι οργανωμένες ”επιχειρήσεις”, από την στιγμή που υπάρχουν αυτή την στιγμή μεμονωμένοι κωδικοί μόνο στην Αθήνα που διαχειρίζονται 145 σπίτια και είναι ευνόητο στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι δεν πρόκειται για απλό ιδιοκτήτη, αλλά κανονικό …ξενοδόχο, ο οποίος λειτουργεί με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των νομίμων επιχειρήσεων.» Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο που το ελληνικό τουριστικό προϊόν πλέον υπερφορολογείται χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα έναντι των λοιπών μεσογειακών χωρών, έσοδα τα οποία έχει πραγματικά ανάγκη το Δημόσιο, χάνονται, με μεγάλο κόστος και απώλεια θέσεων εργασίας.

Η πλευρά των ιδιοκτητών στέκεται στις εξής πέντε περιοριστικές, κατά τους ίδιους, διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου:

-Κάθε ιδιοκτήτης – φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να εκμισθώνει το πολύ έως δύο ιδιοκτησίες του (σ.σ. οι σχετικές ρυθμίσεις δικαιολογούνται με το σκεπτικό να μη γίνεται ”επαγγελματικά” η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών σε τουρίστες).
-Θα μπορεί να τις εκμισθώνει το πολύ μέχρι 60 ημέρες το χρόνο, για πόλεις με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, και έως 90 ημέρες για τις μεγαλύτερες (σ.σ. η εν λόγω ρύθμιση δικαιολογείται από τα αρμόδια υπουργεία για λόγους νησιωτικότητας και προστασίας μικρών τουριστικών προορισμών).
-Θα του απαγορεύεται απόλυτα η προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας προς τους ενοικιαστές κατά τη διάρκεια της διαμονής τους.
-Θα φορολογείται με τέλος διανυκτέρευσης, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ, άν όμως οι ετήσιες εισπράξεις του υπερβούν το ποσό των 12.000€, θα πρέπει να κάνει έναρξη στη Δ.Ο.Υ. ως “επιχειρηματίας”, πράγμα οικονομικά απαγορευτικό και αδύνατο για όλους τους συνταξιούχους και όσους έχουν επαγγελματικό ή υπηρεσιακό ασυμβίβαστο.
-Σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται και παραμένει σε ισχύ η διάταξη-καρμανιόλα του τεκμηρίου του άρθρου 21 παρ. 3 του ΚΦΕ περί “επιχειρηματικών συναλλαγών” κατόπιν τριών ομοειδών συναλλαγών εντός διετίας, το οποίο ορίζει ότι: «Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. … Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του «δεύτερου» εδαφίου είναι δύο έτη.».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υπενθυμίζουν ότι στη χώρα μας έχουμε ποσοστό κενών κατοικιών 35% (το υψηλότερο στην Ευρώπη) και «συνεπώς είναι καθαρή πρόφαση ότι οι περιορισμοί αυτοί τίθενται δήθεν υπέρ των εγχώριων ενοικιαστών κατοικιών». Επιπλέον επισημαίνει ότι η μοναδική αλλά και πλέον απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία φαίνεται ότι απουσιάζει από τη ρύθμιση είναι η υποχρεωτική και πλήρης ασφάλιση των ενοικιαζομένων κατοικιών όχι μόνον για ζημιές των ιδίων αλλά και των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών των κτιρίων και των κοινοχρήστων μερών τους, αλλά και η ασφάλιση της αστικής ευθύνης έναντι παντός κινδύνου.

«Η ομαλή λειτουργία των μισθώσεων αυτών είναι απόλυτα απαραίτητη, όχι μόνον για την πληρότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, αλλά και γιατί αποτελεί τη μοναδική διέξοδο και ελπίδα πάμπολλων ιδιοκτητών κατοικιών σε όλη τη χώρα, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές δανειακές και φορολογικές (ΕΝΦΙΑ κλπ.) υποχρεώσεις τους.
Δυστυχώς ο ουσιαστικός διάλογος για το νέο αυτό θεσμό που μπορεί να φέρει τεράστιο όφελος στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας, φαίνεται ότι έγινε αποκλειστικά με αυτούς που δεν θέλουν τη λειτουργία του νέου αυτού θεσμού, γι΄αυτό και οι σχετικές ρυθμίσεις, που ελπίζουμε να επανεξεταστούν, εκ των πραγμάτων θα τον στραγγαλίσουν εν τη γενέσει του», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες.