Του Δημήτρη Παφίλα

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρωτοφανή στάση της διοίκησης (κ. Χαράλαμπος Γκότσης, φωτ.) που οδηγεί τους ελέγχους κρίσιμων υποθέσεων στα… συρτάρια.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η διοίκηση έλαβε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία, οι υπάλληλοι που ασκούν έλεγχους, είναι αναγκασμένοι να συντάσσουν ξεχωριστές εκθέσεις για το αν πρέπει να οδηγείται ή όχι μια υπόθεση στον εισαγγελέα.

Μάλιστα, ενώπιον της διοίκησης έχουν τεθεί υποθέσεις χειραγώγησης και κατάχρησης αγοράς σε τραπεζική χρηματιστηριακή, αλλά η εποπτεύουσα αρχή κωλυσιεργεί και διαβουλεύεται με την κυβέρνηση για το αν πρέπει να προχωρήσουν οι υποθέσεις!

Σε αντίθεση με την εποπτεία των προηγουμένων διοικήσεων και κατά παράβαση της απόφασης (528/8-4-2011) οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να μεταβληθούν σε δικηγόρους! Στο παρελθόν το διοικητικό συμβούλιο εξέταζε τις εισηγήσεις και τα στοιχεία των ελέγχων από τις αρμόδιες διευθύνσεις για υποθέσεις χειραγώγησης ή κατάχρησης αγοράς κλπ και στην συνέχεια σταθμίζοντας τα στοιχεία προχωρούσε σε αναφορά ή όχι προς στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Πέραν, όμως, της μετάθεσης των ευθυνών προς τους υπαλλήλους, το κλίμα που μεταδίδεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι εκρηκτικό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ενω πρέπει να στηθούν μηχανισμοί ελέγχου, μηχανογραφικά συστήματα ώστε να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες η Επιτροπή δεν είναι έτοιμη ούτε το 5% να εφαρμόσει, όπως λένε έγκυροι χρηματιστηριακοί κύκλοι. Περαιτέρω, η διοίκηση της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ζήτησε την εξαίρεση της – από το νόμο των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ – με αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την φυγή άξιων υπαλλήλων προς πανευρωπαϊκές αρχές εποπτείας.

Δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας – Κόπηκαν διευκολύνσεις προς τους εργαζόμενους

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία είναι υπεύθυνη για την άσκηση του εποπτικού ελέγχου και επιβολή κυρώσεων όμως, δεν διαθέτει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ούτε περιγραφή θέσεων! Η φυγή, όμως, άξιων υπαλλήλων για το εσωτερικό ξεκίνησε και από τις περικοπές μισθών κατά 50% τουλάχιστον, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι να χάσουν και την προσωπική διαφορά από τους μισθούς τους. Τέλος σε μια επίδειξη αυταρχικής συμπεριφοράς η διοίκηση προχώρησε στην διακοπή βασικών διευκολύνσεων προς τους εργαζομένους, όπως ένα ολιγόωρο διάλειμμα για την διευθέτηση εργασιών.