Οικονομία

Πόθεν έσχες: Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις – Λήγει η προθεσμία, προσοχή στα πρόστιμα

  • newsroom


Για να έχουν οι υπόχρεοι το δικαίωμα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει α έχει οριστικοποιηθεί η δήλωση εντός της 31ης Μαρτίου

Εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις Πόθεν Εσχες, καθώς η Τετάρτη 31 Μαρτίου είναι η τελευταία ημέρα προθεσμία για τις δηλώσεις των υπόχρεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα pothen.gr. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι οριστικοποιήσουν τη Δήλωσή τους μέχρι 31 Μαρτίου, έχουν προθεσμία ενός ακόμα μήνα, δηλαδή μέχρι την 30/04/2021, για να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις (συμπληρώσεις, διορθώσεις, παραστατικά κλπ.).

Ωστόσο για να έχουν το δικαίωμα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων θα πρέπει απαραίτητα να έχει οριστικοποιηθεί η δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δηλαδή μέχρι την 31/03/2021. Σε αντίθετη περίπτωση που παρέλθει η 31η Μαρτίου χωρίς οριστικοποίηση της δήλωσης η υποβολή της χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη και απαιτείται η πληρωμή παράβολου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Νόμος ν. 3213/2003 για τη Δήλωση και έλεγχο περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων, «Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης επιτρέπεται να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως, σε προθεσμία ενός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης».

Τι πρέπει να ξέρουν οι υπόχρεοι

Στην περίπτωση που οι υπόχρεοι για πρώτη φορά καταθέτουν δήλωση, πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2020. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου, κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου, και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της Αρχικής Δήλωσης.

Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2020, επιλέγουν οι υπόχρεοι που εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2019) απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2019, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση τους κατά την 31-12-2019.

Έρχονται πρόστιμα

Σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής ως και 30 ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας, η δήλωση γίνεται δεκτή από το σύστημα μόνο μετά από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου 200 ευρώ. Μετά την πάροδο των 30 ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου 800 ευρώ.

Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Ανακριβής θεωρείται και η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα. Τέλος, αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, ποινικές ευθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης Πόθεν Εσχες. Ο έλεγχος των στοιχείων της δήλωσης γίνεται εντός 5 ετών από τη λήξη του έτους υποβολής και σε περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων μπορεί κατ’ εξαίρεση να διενεργηθεί μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής. Τέλος, σε όσους καλούνται για έλεγχο και δεν ανταποκρίνονται προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 50-300 ευρώ, που εισπράττεται κατά τον Κώδικά Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε ακόμη:

Μπιλ Χουάνγκ: Ο Ασιάτης «αρχηγός» είναι γυμνός (vid)

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζεται και τον Απρίλιο η στήριξη – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

10+1 μέτρα «Γέφυρα» για Απρίλιο και μέχρι να ανοίξει η αγορά