Για πρώτη φορά επιχειρεί να βάλει αντικειμενικές τιμές το υπουργείο Οικονομικών σε 3.000 περιοχές της χώρας.

Στη 10ετία της μεγάλης κρίσης το κράτος πάσχιζε να αυξήσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για να εισπράττει περισσότερα, αλλά οι εμπορικές τιμές κατέρρεαν και οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών κατέπιπταν κάθε χρόνο στα δικαστήρια.

Παρά το σύνθημα πως «ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται», μόλις πρόπερσι το υπουργείο Οικονομικών κατάλαβε ότι η μισή Ελλάδα δεν πληρώνει σωστό ΕΝΦΙΑ γιατί δεν έχει καν αντικειμενικές! Και για πρώτη φορά φέτος προσπαθεί να επιβάλει «κανονικό ΕΝΦΙΑ» σε πολυτελή ακίνητα που μέχρι τώρα η Εφορία τα αγνοούσε!

Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. «Οχι μόνο οι φόροι ακινήτων σε τουριστικά θέρετρα και ανερχόμενους προορισμούς είναι σχεδόν συμβολικοί, αλλά κάποιοι τοπικοί άρχοντες εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην παροχή στοιχείων για ακίνητα, π.χ., σε Κυκλαδονήσια όπως η Μύκονος, η Ανδρος, η Κύθνος», λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Κρύβουν στοιχεία

Το αποκάλυψε δημόσια ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: «Εντοπίστηκαν 2.940 περιοχές που έπαιρναν τιμή από άλλες περιοχές και δεν αντιστοιχούσε στα χαρακτηριστικά τους. Γι’ αυτό ζητήσαμε και πήραμε τα στοιχεία, κι έτσι για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία έχει πλέον εικόνα για το 98% των περιοχών αυτών», ανέφερε μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

«Ολως τυχαίως όμως», όπως τονίζει, «από 4-5 συγκεκριμένα νησιά δεν έστελναν στοιχεία! Και δεν είναι μόνο η Μύκονος, αλλά και κάποια ανερχόμενα νησιά κοντά στην Αττική τα οποία αναπτύσσονται ραγδαία. (…) Αλλά για το 98% των περιοχών βρήκαμε τα στοιχεία και προχωράμε αντλώντας δεδομένα από το Κτηματολόγιο, τους δήμους, μεσιτικά γραφεία, λογιστές, συμβολαιογράφους, ακόμα και από αγγελίες»!

Μετά την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων από φορείς σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, συμπληρώθηκε η βάση δεδομένων που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στους 333 ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών για να του παραδώσουν νέες τιμές ακινήτων στις επόμενες 40 μέρες.

«Μπουμ» στις τιμές των ακινήτων

Από τις σχεδόν 13.000 περιοχές-ζώνες που θα μελετήσουν οι 333 ειδικοί πραγματογνώμονες, οι 2.940 θα πάρουν αντικειμενικές τιμές για πρώτη φορά. Ο υπουργός Οικονομικών μιλά ανοιχτά πλέον για αυξήσεις φόρων σε περιουσίες που έμεναν στο απυρόβλητο, εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων.

Κάποιες από αυτές που για πρώτη φορά θα δουν μεγάλη αύξηση των τιμών Εφορίας εντοπίζονται σε παραθαλάσσιες περιοχές στη Μύκονο, στην Κύθνο και τη Ανδρο ή σε άλλες περίβλεπτες τοποθεσίες, όπως στη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική και στην Ιθάκη. Μειώσεις τιμών θα δουν όμως ορεινά χωριά που για πρώτη φορά θα πάρουν σωστή αντικειμενική τιμή ακινήτων, χωρίς να τη δανείζονται από άλλους δήμους και νομούς.

Εκτός από τις 2.940 νέες περιοχές, όμως, ανακατατάξεις αναμένονται και σε άλλες 4.100 όπου ισχύει ήδη ο αντικειμενικός προσδιορισμός. Αυτό αφορά και λαϊκές συνοικίες ή υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω διαφόρων παραγόντων, μετρό κ.λπ.

Επιπλέον, η αξιοποίηση στοιχείων από τις αγγελίες ακινήτων -όπως ορίζει η απόφαση Σταϊκούρα- φωτογραφίζει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση των εμπορικών τιμών που απειλούν να συμπαρασύρουν και τις αντικειμενικές. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του spitogatos.gr, το 2019 καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών 6,5% -κατά μέσο όρο- πανελλαδικά.

Ειδικά στο κέντρο και στα δυτικά προάστια της Αθήνας καταγράφονται αυξήσεις 10% (μέση τιμή 1.519 ευρώ/τ.μ. στο κέντρο έναντι 1.427 ευρώ στα τέλη του 2018 και στα 1.246 /τ.μ. από 1.134 ευρώ στα δυτικά προάστια). Αλμα 32% καταγράφεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης και 16% στον Πειραιά, το οποίο πιθανότατα να επηρεάσει και τις αντικειμενικές. Αντιθέτως, πτώση έως 10% εκτιμάται σε νομούς όπως η Βοιωτία (Αράχωβα), τα Τρίκαλα και η Φωκίδα.

Ηταν δίκαιο…

Η επέκταση των αντικειμενικών τιμών παρέχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρους όσοι κρύβονταν. Βάζοντας 2.940 νέες ζώνες στο αντικειμενικό σύστημα εξορθολογίζονται οι αξίες ακινήτων σε περιοχές που απείχαν έτη φωτός από τις εμπορικές – αλλά και από τις αντικειμενικές αξίες σε όμορες ζώνες.
«Μη βάζετε στοίχημα ότι θα αυξηθούν παντού οι αντικειμενικές», λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Σε πολλά χωριά -ορεινά κυρίως- θα μειωθούν, αφού οι τιμές με τις οποίες υπολογίζει η Εφορία τις αξίες των ακινήτων είναι δανεισμένες από κοντινά μεν, πιο πλούσια χωριά δε, με αποτέλεσμα άδικες επιβαρύνσεις.

Αποτέλεσμα έτσι ως τώρα ήταν διαμερίσματα σε περιοχές που βρίσκονται «εντός αντικειμενικού» συστήματος, όπως στο Ζεφύρι, να φορολογούνται όσο και πολυτελείς «εκτός σχεδίου» περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Κρήτη ή στο Ιόνιο.

Από την αποκάλυψη και φορολόγηση των 2.940 περιοχών, ο Προϋπολογισμός περιμένει έξτρα έσοδα από φόρους 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών περιμένει τουλάχιστον τα διπλάσια, γιατί με αυτά, όπως ο ίδιος λέει, θα προσπαθήσει:

¦ Να επιβαρύνει εκείνους που κακώς δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ όσο έπρεπε.

¦ Να μην επιβαρύνει τις λαϊκές και απομακρυσμένες περιοχές.

¦ Να ανοίξει χώρο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, «κερδίσαμε μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ! Μέχρι πέρυσι το 80% πλήρωνε ΕΝΦΙΑ, ενώ φέτος πληρώνει το 85%! Οσο μειώνεις τους φόρους βελτιώνεις τη φορολογική συνείδηση».

Η παγίδα ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από δύο χρόνια, αρχές του 2018, για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών επιστράτευσε 200 ιδιώτες εκτιμητές για να βγάλει νέες αντικειμενικές. Το αποτέλεσμα ήταν πολλαπλά επιζήμιο όμως για τους ιδιοκτήτες, καθώς η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

¦ Αποφάσισε να παίξει πολιτικά με τις αυξήσεις τιμών και την εκλογική της πελατεία, με αποτέλεσμα να γίνουν προσφυγές και τα δικαστήρια να ανατρέψουν τις αποφάσεις.

¦ Αποφάσισε να επιμερίσει τις αυξήσεις στη διετία 2018-2019, αλλά δεν προχώρησε στη δεύτερη αύξηση εν όψει εκλογών, αφήνοντας τα δύσκολα στους επόμενους.

¦ Υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες μείωση ΕΝΦΙΑ αλλά την υπονόμευσε, καθώς στην επόμενη αύξηση αντικειμενικών (και από μόλις 50 ευρώ ανά τ.μ.) σχεδόν όλες οι αστικές περιοχές θα βρίσκονταν σε κατηγορία με μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή κύριου φόρου ΕΝΦΙΑ.

Κυρίως, όμως, από την άσκηση εκείνη του 2018 διαπιστώθηκε -όπως αποκάλυψε από πέρυσι το «business stories»- ότι η μισή Ελλάδα μένει «κρυμμένη» από την Εφορία (περίπου 7.000 περιοχές συνολικά).