Tης Μαριάννας Τζάννε

Σε κήρυξη τμήματος της έκτασης του Ελληνικού σε ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αγκάθια της αρχαιολογίας που μαζί με τα δασικά, βάζουν σε μεγάλη δοκιμασία, την πορεία της μεγάλης επένδυσης. Το επόμενο βήμα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες με την αρχαιολογία, που χθες επανέφεραν στο προσκήνιο 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η υπογραφή μνημονίου μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και επενδυτή (όμιλος Λάτση, Κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi), προκειμένου να οριστούν αρχαιολόγοι στο έργο που θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία του και θα προστατέψουν τυχόν αρχαιολογικά ευρήματα.

Η ίδια πρόβλεψη υπήρξε και για την Αφάντου στην Ρόδο, άλλη μια επένδυση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία αιφνιδιαστικά είχε ανακηρυχθεί το περασμένο καλοκαίρι αρχαιολογικός χώρος. Ωστόσο, για την υπόθεση υπήρξαν διαφωνίες καθώς το κόστος των αρχαιολόγων καλείται να επωμιστεί ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής Μερκούρης Αγγελιάδης που έχει αναλάβει το έργο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το γόρδιο δεσμό του Ελληνικού, κατανοεί όμως ότι κάποια θέματα είναι αδύνατο να ξεπεραστούν χωρίς να ληφθούν πρωτοβουλίες. Με την ανακήρυξη της περιοχής σε ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν επηρεάζεται η δόμηση, ωστόσο σε περίπτωση ευρημάτων, ο επενδυτής θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τους περιορισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου για την διατήρηση και την προστασία τους.

«Η διαφωνία που έχει υπάρξει σχετικά με τα αρχαιολογικά ζητήματα, θα ξεπεραστεί. Είναι έργο πολύ μεγάλο έργο και εμείς κάναμε μια διαπραγμάτευση καινούργια με τους επενδυτές και εξασφαλίσαμε σημαντικά πλεονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να χειριστούμε και τα ζητήματα της αρχαιολογίας και τα δασικά με ευαισθησία» δήλωνε τις προηγούμενες μέρες σε δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόλας. Ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριξε ότι όταν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο στο Ελληνικό «δεν δόθηκε όση σημασία έπρεπε στα ζητήματα αυτά παρότι σε ορισμένα σημεία είναι εμφανή τα δείγματα ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι. Θεωρώ ότι και οι επενδυτές έχουν κάθε διάθεση να συνεργαστούν μαζί μας ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό και να προχωρήσουμε» σημείωσε. Η αρχαιολογία μαζί με τον χαρακτήρα της έκτασης είναι δύο εκκρεμότητες που αν δεν επιλυθούν δεν μπορεί να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα –ΕΣΧΑΔΑ που καθορίζει τους όρους δόμησης και το χωροταξικό πλαίσιο.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόλα έχει υποβληθεί προσχέδιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Η επίσημη κατάθεσή του ώστε στη συνέχεια να γίνει ΠΔ που θα λάβει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προχωρήσει αφού ξεκαθαρίσουν τα δασικά και τα θέματα αρχαιολογίας. Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για το Ελληνικό είναι τα δασικά. Ο υφυπουργός Οικονομίας, έχει την πεποίθηση ότι ο χαρακτήρας της έκτασης αποσαφηνίζεται πλήρως ότι δεν είναι δασικός με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Την γνωμοδότηση ζήτησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να γίνει η πράξη χαρακτηρισμού από τα δασαρχείο Πειραιά. Βάσει αυτής, οι πράσινες νησίδες που υφίστανται στον Άγιο Κοσμά και περιμετρικά του παλιού αεροδρομίου, αποτελούν παρεμβάσεις τεχνιτής δάσωσης που έγιναν για καλλωπιστικούς λόγους καθώς στις αεροφωτογραφίες, προ της κατασκευής του αεροδρομίου, η περιοχή δεν αποτυπώνεται ως δάσος. Ωστόσο το θέμα δεν έχει επιλυθεί από την πλευρά του δασαρχείου και αυτό ήταν και κάτι που φάνηκε με την πρόσφατη μετάθεση ανάρτησης του δασικού χάρτη της περιοχής.