Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ανέφερε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Dieter Kempf, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ως εμπόδια την υπερφορολόγηση, τις μακροχρόνιες διαδικασίες του δικαστικού συστήματος, τη γραφειοκρατία και τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεταξύ των υψηλότερων και πιο προοδευτικών στην ΕΕ, ιδίως για το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Dieter Kempf, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI)

«Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε ανάπτυξη», παρατήρησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Dieter Kempf, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως είπε, για την αντοχή που έδειξε όλο αυτό το διάστημα.

«Η Ελλάδα όμως έχει ακόμα και πολλά προβλήματα να λύσει», συμπλήρωσε ο κ. Kempf. Είναι γεγονός, πρόσθεσε, ότι μεταξύ του 2008 και του 2017 η οικονομία έχασε 38% σε προστιθέμενη αξία, επομένως απέχει πολύ από το επίπεδο πριν από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Kempf, η Γερμανία είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας (22% επί του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων). Περίπου το 10% των ελληνικών εισαγωγών προέρχεται από τη Γερμανία. Ο ελληνογερμανικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται στο 7,1 δις ευρώ.

Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας, στον κλάδο του τουρισμού, στις μεταφορές, στα logistics και στον κλάδο πληροφοριών και επικοινωνιών, σημείωσε ο κ. Kempf, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ως εμπόδια την υπερφορολόγηση, τις μακροχρόνιες διαδικασίες του δικαστικού συστήματος, τη γραφειοκρατία και τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει μια τεράστια προσαρμογή. Διατηρεί αδυναμίες (κάποιες που δεν διορθώθηκαν, άλλες που προκλήθηκαν από την κρίση). Η χώρα ανακάμπτει. Για να πάμε καλύτερα θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα οφέλη και να χαρτογραφήσουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματα». Στις διαπιστώσεις αυτή προέβη από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο ο πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) Θεόδωρος Φέσσας.

«Παρά τη βελτίωση σε πολλούς τομείς, οι επενδύσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζονται από τη γραφειοκρατία, τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, καθώς και την υψηλή, προοδευτική, αόριστη και απρόβλεπτη φορολογία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Στον αντίποδα εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα «η τιμή είναι σωστή», σημειώνοντας ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι χαμηλές, τόσο σε μετοχές όσο και σε ακίνητα. Επιπλέον, «οι μισθοί μειώθηκαν επίσης, παρά το γεγονός ότι αφορούν εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων».

Αναφερόμενος σε μια σειρά προκλήσεων για την ελληνική οικονομία, μεταξύ άλλων, ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεταξύ των υψηλότερων και πιο προοδευτικών στην ΕΕ, ιδίως για το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, το φορολογικό σύστημα παραμένει ασταθές και αδιαφανές. Επιπροσθέτως, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κάποιες εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις (π.χ. ενέργεια), που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες νέες επενδυτικές ευκαιρίες, εξακολουθούν να εκκρεμούν, παρά τη συνεχιζόμενη αποεπένδυση.