Ως καταρχήν θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις χρεών προς εφορία και ταμεία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου κ. Παύλος Πολιτάκης, πλην όμως κάνει λόγο για άδικη μεταχείριση των επιχειρήσεων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς το κράτος τις αντιμετωπίζει ως «αποπαίδια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Πολιτάκη, για τη ρύθμιση των 120 δόσεων:

«Μια καταρχήν θετική εξέλιξη, το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, δημιουργεί για ακόμα μία φορά “παιδιά και αποπαίδια”, όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από την φορολογική διοίκηση.

Μετά την εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από το αφορολόγητο, τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών μας εισφορών στον εισόδημα που υπόκειται σε φορολόγηση και ασφάλιση, έρχεται και η διάταξη, που ξεχωρίζει τους συναδέλφους μας με βάση την νομική μορφή της επιχείρησής τους.

Στην σημερινή εποχή, που ένα μέρος της επιχειρηματικότητας είναι «επιχειρηματικότητα ανάγκης», θα φτάσουμε στο σημείο να δούμε, δύο επιχειρήσεις με το ίδιο αντικείμενο εμπορίας, με παρόμοιους τζίρους που θα βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη, να αντιμετωπίζονται σε ότι αφορά τις φορολογικές τους οφειλές, με εντελώς διαφορετικά κριτήρια, κόντρα σε κάθε έννοια λογικής, ισονομίας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενός υπαρκτού προβλήματος.

Η ατομική επιχείρηση θα έχει δικαίωμα ένταξης στις 120 δόσεις, ενώ η διπλανή, νομικό πρόσωπο που ένας γονιός για παράδειγμα, συνέστησε με το παιδί του, θα έχει όριο τις 18 δόσεις.

Ως έμποροι, έχουμε συνηθίσει να μας συμπεριφέρονται άδικα. Αυτή τη φορά όμως, βλέπουμε ακατανόητες διακρίσεις, ακόμα και ανάμεσά μας.

Το ίδιο κράτος, το οποίο λέει ότι θέλει να ενισχύσει τις συνεργασίες, τους συνεταιρισμούς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τιμωρεί με αυτόν τον τρόπο όσους το πίστεψαν.

Θεωρώ υποχρέωση του κράτους, όπως υποχρεούται με το Σύνταγμα να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μορφής.

Δεν πρέπει να ακυρωθεί με αποκλεισμούς, ένα μέτρο το οποίο έχει να προσφέρει στην οικονομία, στα φορολογικά έσοδα και στις επιχειρήσεις μέλη μας.»