Στα αζήτητα είναι από το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης κόλλησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη.

Το θέμα προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησής τους. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο ΝΣΚ.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τελικά δέχθηκε τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο. Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό σε κάθε προοπτική πρόωρης συνταξιοδότησης στον Δημόσιο Τομέα πριν από το 62ο έτος ηλικίας.

Με τη γνωμοδότησή του το ΝΣΚ δεν αποδέχθηκε τη συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ό έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους μετά την 1.1.2022. Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις ήδη από το 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης ή η κατάθεση τροπολογίας που θα καλύπτει τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι υπέβαλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια.

Ειδικότερα η λύση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η έξοδος με τα όρια των 56 και 58 ετών σε όσους υπέβαλαν παραιτήσεις συμπληρώνοντας τις ηλικίες των 56 και 58 ετών το 2022, με το σκεπτικό ότι κατά την πάγια ασφαλιστική πρακτική αναζητείται η συμφερότερη επιλογή για τον ασφαλισμένο.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι οι εκπαιδευτικοί που με τη νέα διαδικασία τον Φεβρουάριο υπέβαλαν παραιτήσεις και θα αποχωρήσουν για σύνταξη τον Αύγουστο. Επισημαίνεται ότι κυρίως γυναίκες επέλεξαν να βγουν με διατάξεις μειωμένης κλείνοντας εφέτος τα 56 ή 58 και θεωρείται βέβαιο ότι η συνταξιοδότησή τους θα προχωρήσει κανονικά με βάση τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα Νέα, ανεξαρτήτως της γνωμοδότησης δεν πρόκειται να μείνουν μετέωροι όσοι έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Διαβάστε ακόμη

Ο χρησμός για τις εκλογές, το deal της Intrakat που έκλεισε, οι κόντρες στην ενέργεια, οι καυγάδες της Αttica, ο πάροχος και η Lamda 

Κρυπτονομίσματα: Ο «Μεγάλος Πανικός» και οι τεράστιες χασούρες (pic) (διαγράμματα)

Intrakat: Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου το 31,7% – Ποσοστό αποκτούν οι εφοπλιστές Αγγέλου – Γκότσης