Προτάσεις για νέα συστήματα ενίσχυσης των δανειοληπτών που θα χάνουν τα σπίτια τους, μετά την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στα τέλη Απριλίου, εξετάζει η κυβέρνηση.

Όλοι οι σχεδιασμοί αφορούν στην στήριξη κάποιων δανειοληπτών, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, από τη στιγμή που θα έχουν χάσει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.

Δεν συζητείται, δηλαδή, προστασία από τον πλειστηριασμό, αλλά παροχή οικονομικής ενίσχυσης στη συνέχεια. 

Οι προτάσεις

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και βρίσκονται υπό συζήτηση είναι να αποκτά το κράτος τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και στη συνέχεια να τα διαθέτει προς ενοικίαση στον δανειολήπτη-πρώην ιδιοκτήτη, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Τέτοια σχήματα λειτουργούν σε κάποιες άλλες χώρες και θεωρούνται αποδεκτά από τις τράπεζες, διότι δεν αντίκεινται στους κανόνες του ανταγωνισμού, αφού το κράτος θα αποκτά τα σπίτια μέσα από τον πλειστηριασμό.

Ένα άλλο σχήμα που βρίσκεται πάλι υπό συζήτηση, είναι να αποκτά η τράπεζα το σπίτι από τον πλειστηριασμό (όπως έχει συμβεί στην πλειονότητα των πλειστηριασμών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια) και μετά να το δίνει σε μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.

Στη συνέχεια, η τράπεζα θα δίνει δάνειο στον δανειολήπτη, πρώην ιδιοκτήτη, για να το ξαναγοράσει, με τη λεγόμενη Πώληση και Επαναμίσθωση (Sales and Leaseback).

Από εκεί και πέρα, το Κράτος θα μπορεί να δίνει στεγαστικό επίδομα, με βάση κοινωνικά κριτήρια, κάτι που επίσης γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές, εφόσον βέβαια υπάρχουν τα διαθέσιμα κονδύλια, αφού δεν θεωρείται ότι υπάρχει κρατική ενίσχυση προς την τράπεζα, δεδομένου ότι ο πολίτης μπορεί να εισπράξει το επίδομα και να πάει να νοικιάσει άλλο σπίτι.