Πτώση στα κέρδη του β’ τριμήνου εμφάνισε η JP Morgan, η οποία άνοιξε την αυλαία των τραπεζικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ. Η μείωση της κερδοφορίας, σύμφωνα με τη διοίκηση, οφείλεται στη δημιουργία αποθέματος 428 εκατ. δολαρίων για τη διαχείριση «κόκκινων δανείων», αλλά και στην αναστολή του προγράμματος επαναγοράς μετοχών. 

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,76 δολάρια ανά μετοχή έναντι των εκτιμήσεων περί 2,88 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα, από την άλλη, καθορίστηκαν σε 31,6 δισ. δολάρια έναντι των προβλέψεων περί 31,95 δισ. δολαρίων. 

Σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, η κερδοφορία περιορίστηκε κατά 28% και υποχώρησε στα 8,65 δισ. δολάρια. Αντίθετα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1%, ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων. Αλλά και πάλι, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκαν κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο υψηλός πληθωρισμός, το καταναλωτικό κλίμα, η αβεβαιότητα για τα υψηλά επιτόκια, η παγκόσμια ρευστότητα και οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης σε ενέργεια και τρόφιμα επηρεάζουν δυσμενώς το λειτουργικό περιβάλλον, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon. 

Κι αυτό, συμπλήρωσε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν σε υγιή επίπεδα.  

Εξίσου απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα της Morgan Stanley, η οποία είδε τα κέρδη και τα έσοδα να υποχωρούν εξαιτίας του αδύναμου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,39 δολάριο ανά μετοχή έναντι προβλέψεων περί 1,53 δολαρίου ανά μετοχή. Τα έσοδα, επίσης, καθορίστηκαν σε 13,13 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων περί 13,48 δισ. δολαρίων. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, η κερδοφορία συρρικνώθηκε κατά 29% και περιορίστηκε στα 2,5 δισ. δολάρια.  

Στον απόηχο της δημοσίευσης των τριμηνιαίων μεγεθών, η μετοχή της JP Morgan στην προ-αγορά της Wall Street υποχωρεί κατά 2,5%. Από τις αρχές του έτους, οι σωρευτικές απώλειες φθάνουν το 29%. Όσον αφορά τη Morgan Stanley, η μετοχή εμφανίζει συνολική κάμψη 24% μέσα στο 2022, χάνοντας σήμερα περίπου 1%. 

Aύριο είναι η σειρά των Wells Fargo και Citigroup να δημοσιεύσουν τις οικονομικές επιδόσεις του β’ τριμήνου, ενώ τη Δευτέρα ακολουθούν η Bank of America και η Goldman Sachs.  

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Μικρούτσικος: Άλλαξε χέρια το σπίτι του στη Μήλο (pics)

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4% αντί 3,5% φέτος για Ελλάδα και υψηλός πληθωρισμός 8,9%

Στα επίπεδα της… Ελλάδας οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων (πίνακες)